ЦИК наказа Светльо Витков за канабис

Новини
11:21 - 22 Май 2019
4870
ЦИК наказа Светльо Витков за канабис

ЦИК наказва ПП „Глас народен“ за листо от марихуана в предизборни материали. Сигналът е подаден от Общински съвет по наркотични вещества – Благоевград, за нарушение на Изборния кодекс, става ясно от решение на Централната избирателна комисия.

На 17 май в Централната избирателна комисия е получен сигнал от Общински съвет по наркотични вещества – Благоевград, с който е сезирано за извършено нарушение от ПП „Глас Народен“, изразяващо се в изображение на лист от канабис при изработването и разпространението на информационните материали за предизборната кампания на ПП „Глас Народен“ и по-конкретно на кандидата от листата на горепосочената партия Венета Маджистрели. Същият сигнал е подаден и до Съвета за електронни медии, който от своя страна го е препратил на ЦИК.

В сигнала се твърди, че в агитационни материали на политическата партия е използвано изображение на наркотично вещество, чието действие е забранено за използване с рекламна цел съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества. Моли се за предприемане от страна на Централната избирателна комисия на спешни мерки за прекратяване нарушаването на закона. Приложени са 3 броя снимки на предизборен материал (плакет) с лика на горепосочения кандидат, наименованието на политическата партия, номера на бюлетината на фона на листо от канабис.

Агитационният материал освен че призовава за подкрепа на определена партия и кандидат от нейната листа, съдържа и послание „Различният избор. Избирай трудно ІІ“. Горе вляво се вижда квадрат с номера на партия в интегралната бюлетина на фона на листо от канабис. Разгледан в цялост, същият внушава послание за толерантност към разпространението и употребата на наркотични вещества. Отделно от това, позицията в тази насока очевидно е съчетана с призив именно заради това да се гласува за цитираната партия и кандидат.

Централната избирателна комисия намира, че сигналът е основателен и доказан. Счита, че в конкретния случай са налице два от съставите на нарушение по чл. 183, ал. 4, изр. първо ИК.

Постановява се премахване на агитационните материали на ПП „Глас Народен“, на които е изобразено листо от канабис, на територията на цялата страна.

Опрамощава председателя на ЦИК да състави актове за установени нарушения на Венета Константинова Маджистрели и на Светослав Витков, в качеството им на представители на политическа партия „Глас Народен“.

"България е на 111 място по свобода на словото, но по свобода на изображението... явно сме на последно място.

След като по времето на Костов бях съден за порнография, време е да ми се повдигне дело и за подстрекаване към използване на наркотични вещества.

Живеем не в европейска държава, а в страната на крепостните чалгари!

Използването на марихуана за медицински цели няма нищо общо с използването на канабиса за удоволствие!", написа Витков в профила си във Фейсбук.