ЦИК пак отбива ударите на "Сиела" за машините

Новини
10:08 - 13 Ноември 2023
1671
ЦИК пак отбива ударите на "Сиела" за машините

ЦИК отново опита да се защити от обвиненията, че е пречила на провеждането на машинния вот по време на местните избори тази година. Седмица след като Иван Тодоров от Съвета на директорите на „Сиела Норма" АД обвини ЦИК, че умишлено е забавила машинното гласуване, от комисията изпратиха право на отговор.

"Не отговаря на истината твърдението, че ЦИК е приела решението за начина на гласуване на първи тур без получено писмо от МЕУ и без да изчака срока 17 ч. в предизборния ден, който според г-н Тодоров е определен в закон.

Изборният кодекс не съдържа разпоредба, която определя краен срок – ден и час за подписване на решението за удостоверяване на съответствието", заявяват от ЦИК. И допълват, че са взели решението си след като министърът на електронното управление е обявил, че процедурата по удостоверяване на съответствието е опорочена.

"Не отговаря на истината твърдението, че ЦИК умишлено бави сроковете за осигуряване на машинно гласуване и че ръководството е забавило предаването на машините и софтуера за удостоверяване до 16.10.2023 г., а изборите са насрочени посред лято", гласи позицията им. ЦИК твърди, че от 09.06. до 25.07.2023 г. ЦИК многократно е питала министър-председателя за софтуерното осигуряване на машинното гласуване.

През август, със съдействието на заместник министър-председателя и министъра на финансите, ЦИК проведе среща със създателя на софтуера за машинно гласуване Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В., на която Смартматик заяви, че ще предостави изключителните си права върху създадения от тях софтуер за гласуване на местни избори на „Сиела Норма" АД. 

На 13.09.2023 г. ЦИК получи лицензионното споразумение, с което Смартматик предоставя изключителните права на „Сиела Норма" АД, което е основание за обявяване на обществената поръчка за надграждане на софтуера. С решение от 15.09.2023 г. ЦИК покани „Сиела Норма" АД за участие в обществената поръчка, а на 03.10.2023 г. определи „Сиела Норма" АД за изпълнител на дейностите по надграждане на софтуера", дават отчет от комисията.

Те обвиняват изпълнителния директор на "Сиела Норма", че от 3 до 15 октомври не е подписал договора и не е предал софтуера за местните избори на ЦИК, което е поставило в риск провеждането на машинното гласуване. Това се е случило чак на 16 октомври, след което комисията е дала софтуера  на МЕУ, БИМ и БИС за удостоверяване.