ЦИК представи образци на три от бюлетините за местните избори

До дни става ясен окончателният брой кандидати за общински съветници, кметове в кметства, общини и райони

Новини
22:21 - 03 Октомври 2019
5097
ЦИК представи образци на три от бюлетините за местните избори

ЦИК представи образци на три от бюлетините за местните избори. Това се случи по време на редовния брифинг на комисията във връзка с предстоящите местни избори на 27 октомври. В него участваха двама от говорителите на ЦИК: Таня Цанева и Александър Андреев. 

Представените бюлетини бяха три: за общински съветници, кмет на община и за кмет на район в Столична община. Това, което е различно от бюлетините, с които ще се гласува в деня на изборите, единствено е, че в долния край в образците липсва номерът на бюлетината, който съответства на номера от кочана, от който са откъснати, тоест в бюлетината-образец липсва осемцифреният номер, който ще има на оригиналните бюлетини. 

Бюлетината за общински съветници за София е с 34 квадратчета с имената на партиите, коалициите и независимите кандидати, които са регистрирани като общински съветници. В дясната част има кръгчета, в които са изписани номерата на кандидатите от кандидатските листи на партии, коалиции и местни коалиции, в които може да се даде предпочитанието за съответния кандидат. С измененията на Изборния кодекс те вече са с трицифрено число: от 101. 

В София мандатите на Общинския съвет са 61, затова са от 101 до 161, тоест 61 кръгчета. В долния десен край ще бъде изписан фабричният номер на бюлетината, това, което се сверява от член на СИК, след като избирателят гласува: дали той съответства на номера от кочана, за да може след това да се откъсне. Ще се откъсва целият край, не само отрязъкът, а цялата долна част на бюлетината. 

Начинът на сгъване на бюлетината все още не е ясен. По думите на Андреев тя трябва да бъде сгъната по начин, по който ЦИК ще окажат с решение, но така, че да може да бъде видим фабричният номер при поставянето на печата и откъсването на долната част и така, че да не бъде разкрит вотът на избирателя. 

В задната част на бюлетината има място за поставянето на двата печата, като единият от тях, след като се свери самоличността на избирателя, преди той да влезе в кабината за гласуване и от член на СИК. Вторият печат се поставя преди бюлетината да бъде пусната в избирателната кутия и след като бъде сверен и откъснат отрязъкът с номера на бюлетината. 

При бюлетината за кмет на община: освен имената на кандидатите, партиите и местните, коалиции, които са ги излъчили, или ако няма такива, независими, както е и при бюлетината за общински съветници, има квадратче „не подкрепям никого“. В долната част, където е изписан осемцифреният фабричен номер на бюлетината, ще се къса изцяло. Сгъва се в долния ъгъл така, че да може да се свери фабричният й номер, след гласуването и след като бъде поставен печатът. 

Гласуването става само със знак X или V в квадратчето с номера пред името на кандидата, изписани с химикал, пишещ със син цвят. 

Третата представена бюлетина беше за кмет на район. Същите като вид ще бъдат и тези за кмет на община и кмет на кметство. По средата й са изписани номерата на кандидатите и кой ги е издигнал, а тогава, когато те са независими, пише „независим кандидат“. Към момента ЦИК не е взела решение за примерно сгъване на бюлетината. 

Към момента са постъпили две големи жалби във връзка с местните избори. Стана ясно, че и двата са във връзка с кандидат-кметове за София: Мая Манолова и Волен Сидеров. В единия случай ЦИК не е постигнала решение, а то е било отхвърлително. То е било обжалвано пред ВАС от кандидата Мая Манолова. ВАС се произнесъл с решение, с което е отхвърлил жалбата на г-жа Манолова с оглед на това, че в случая не става въпрос за предизборна кампания, тъй като кръгът на лицата в тази връзка е конкретно определен в Изборния кодекс, а именно чл. 183. 

Вторият случай е свързан с лидера на ПП „Атака“ и кандидат за кмет на София Волен Сидеров и участието му в предаването „Референдум“ по БНТ. След като ЦИК разгледала сигнала, който постъпи от СЕМ и съответно разгледахме аудио и визуалния материал, приехме, че е налице нарушение на предизборната кампания от страна г-н Сидеров в рамките на предаването, с оглед на което е било установено и нарушението. 

Общо постъпилите жалби са 91, от които 13 - срещу съставите на общинските избирателни комисии, и 78, свързани с регистрацията на кандидатски листи, партии и коалиции за участие в местните избори. 

В момента в съда има две висящи жалби по отношение на решението на ЦИК за определянето на три приемателни пункта, в които да бъдат приети книжата от общинска избирателна комисия в Столична община. Едно-единствено е новото принципно решение на ЦИК и то е свързано с отпечатването на бюлетината на партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети с оглед на това да бъдат уточнени, за да може да се стигне до крайния резултат, а именно - бюлетините-образци. 

По отношение на кандидатите в местните избори в момента текат последните проверки във връзка с правата им. В рамките на няколко дни ще бъде ясен окончателният брой кандидати за общински съветници, кметове в кметства, общини и райони. Бройката, която беше обявена миналата седмица е с малки промени. А именно, в Столична община с оглед на решението, с което ЦИК отмени решението на Общинската избирателна комисия за отказ за регистрация на кандидатските листи на една от политическите сили, вече кандидатите за кмет на Общината са 20, а не 19. Има и осем кандидати от държави - членки на Европейския съюз, които на различни места са се кандидатирали като например в Царево, Варна и Велико Търново. Те са например с гръцко, румънско, английско гражданство. 

Има 3 регистрирани сдружения за наблюдение на изборите, български неправителствени организации, а именно Асоциация „Прозрачност без граници“, Сдружение „Младежи за Балканите“ и Сдружение „Федерация на независимите студентски дружества. 

По време на редовния брифинг говорителят на ЦИК Таня Цанева отправи апел към социологическите агенции, които ще правят екзитополовете в деня на изборите, като ги призова да подават документите си за регистрация в ЦИК, тъй като срокът за това изтича на 19 октомври.