ЦИК разглежда две нови заявления от двете крила на ДПС

Актуални новини
12:25 - 12 Септември 2024
1180
ЦИК разглежда две нови заявления от двете крила на ДПС

Очаква се на днешното си заседание Централната избирателна комисия да разгледа две нови заявления, които са постъпили от двете крила на ДПС, след като Върховният административен съд излезе с решение ЦИК да регистрира коалицията "ДПС - Начало".


Едното заявление е свързано с искане за оттегляне на ДПС от коалицията "ДПС - Ново начало", внесено от фракцията на партията с председател

Участниците в поредните предсрочни избори - 28 партии и 11 коалиции
Снощи ЦИК регистрира единодушно с 15 гласа "за" коалиция "ДПС - Ново начало" на Делян Пеевски, и така изпълни решението на Върховния административен съд. Малко след това членовете на комисията с 13 гласа "за" и 2 против отказаха регистрация на партия на ДПС за самостоятелно явяване на предсрочните парламентарни изори на 27 октомври.

Против бяха Ерхан Чаушев и Севинч Солакова. Междувременно стана ясно, че минута преди изтичането на крайния срок за регистрация на политическите формации, вчера е подадено заявление от ръководството на ДПС, представлявано от Джевдет Чакъров, с искане за оттегляне на партията от коалицията "ДПС - Ново начало".

По-късно на електронната поща е пристигнало и контрапредложение с искане за оставане в коалицията и трябва да се обсъди дали това заявление е съотносимо с решението на ЦИК. Комисията трябва да реши при наличието на двама представляващи с противоположни искания как да постъпи. Решенията на ЦИК могат да се обжалват пред ВАС.

21 септември е крайният срок, в който комисията след решение на съда трябва да регистрира партия или коалиция, на която е отказала регистрация.