Цинкът бори коронавируса, ето в кои храни се съдържа

Минералът играе важна роля в укрепването на имунната ни система

Здраве
13:22 - 26 Октомври 2020
4945
Цинкът бори коронавируса, ето в кои храни се съдържа

За да избегнете заразяване с коронавирус през зимата, не забравяйте да включите тези пет храни с високо съдържание на цинк, съветва „Пледж Таймс“.

Според проучванията този минерал (цинкът) играе много важна роля за укрепването на имунната ни система. Не само това, но и подобрява храносмилателната ни система и метаболизма.

Този минерал се среща в около 300 специфични ензима, играе важна роля при репликацията на ДНК и е вторият метал след желязото по честота на срещане в човешкия организъм.

Цинкът е важно хранително вещество, което трябва да бъде включено във вашето хранене. Възрастните трябва да приемат от 8 mg до 13 mg цинк дневно. Когато жената е бременна или кърми, приемът варира в зависимост от пола на бебето. Веднага след като започне зимният сезон, трябва да включите цинк в ежедневното си хранене, за да помогнете в борбата с грипа и други инфекции.

Ето някои богати на цинк храни, които да включите във вашето меню.

Фъстък

Фъстъците са евтин и вкусен източник на цинк. Специалното е, че фъстъците се харесват на всички. Можете да ги включите в салатата си, или можете да намажете фъстъчено масло върху ябълка или хляб. Фъстъците са важен източник на цинк за тези, които ядат вегетарианска храна.

Хумус

Хумусът също е богат на цинк. Той може да се консумира със сандвичи или с пържени картофи. Хумусът е пълен с антиоксиданти, фибри и много други хранителни вещества.

Яйца

Яйцата съдържат умерено количество цинк. Едно голямо яйце съдържа 5% от дневната ви нужда от цинк. В него има 77 калории, 6 грама протеин и 5 грама здравословни мазнини, както и други минерали и хранителни вещества.

Леща, нахут

Лещата и нахутът съдържат много цинк. 100 грама варена леща съдържат 12% от дневните ви нужди от цинк.

Растителните храни обаче, и особено богатите на фитати и фибри, понижават усвояемостта на цинка в организма. Същият ефект имат и минералите калций, желязо и мед.

Животинските белтъчини и отделно аминокиселините хистидин и метионин могат да подобрят усвояването му. Продуктите от животински произход съдържат високо количество цинк във форма, която тялото лесно абсорбира. В по-големи количества полезният минерал се съдържа в агнешкото и говеждото месо, в киселото мляко, в пилешкото и в пуешкото месо, в яйцата и в сьомгата.

От останалите храни единственият установен "подобрител" на цинковата усвояемост е червеното вино.