Цитрусови печени зеленчуци с балсамико сос

за 4 порции, 65 мин

Кухня
10:55 - 10 Декември 2023
4192
Цитрусови печени зеленчуци с балсамико сос

Продукти

2 едри жълти чушки или друг цвят

4 моркова

1 тиквичка

2 грудки червено цвекло

300 г картофи

3 с.л. зехтин или олио

1 с.л. лимонов сок

2 с.л. портокалов сок

1 ч.л. мед

сол и черен пипер

1 ч.л. гарам масала (може да се замени с къри на прах или с кимион и джинджифил на прах)

40 мл балсамов оцет

1 с.л. захар

 

Приготвяне

Почистените от семето чушки се нарязват надлъжно на едри парчета. Тиквичката и обелените моркови и цвекло се нарязват на филийки с дебелината на чушката.

Всичко се подрежда с намазана с 1 с.л. зехтин или олио тавичка. Останалата мазнина се смесва с лимоновия и портокаловия сок, с меда, сол, черен пипер и гарам масалата. Поливат се зеленчуците и се разбъркват.

Пекат се в загрята фурна на 200 градуса около 40 мин., като се обръщат от време на време. Към края може да се покрие с алуминиево фолио.

Кипва се балсамовият оцет със захарта. Вари се около 10 мин. да се посгъсти на сироп. Поливат се зеленчуците при поднасянето.