Цветан Василев давал месечно по 25 бона на Иван Костов

Мустакатият банкер еднолично ръководеше КТБ, каза освовният свидетел Бисер Лазов пред съда

Крими
12:05 - 26 Март 2019 (обновена)
6295
Цветан Василев давал месечно по 25 бона на Иван Костов

Банкерът Цветан Василев e колел и бесил в КТБ и въпреки че е имало борд на директорите, на практика е управлявал трезора като лична каса. Това стана ясно от разпита на основния свидетел Бисер Лазов, който даде показания по делото, в което петима души са подсъдими за взимане на бонуси до 450 000 лева от Цветан Василев. От свидетелските показания на Лазов стана ясно още, че преди да се създаде КТБ, Василев бил договорил да дава по 25 000 лева всеки месец на Иван Костов. 

"Предстоят много интересни неща по това дело. Следете го", казаха пред журналисти прокурорите по делото. Според обвинителите Лазов е бил окалян от медиите, но в него не може да се търси вина,  защото той не е бил служител на КТБ.  

Пред магистратите Бисер Лазов разказа как е започнал работа с мустакатия банкер. "Направи ми впечатление, че всички слушаха Цветан Василев и се държаха с него като човек, който само той взима важните решения", каза свидетелят пред съда. "Фирмата имаше само един шеф и това беше Цветан Василев. Това бе широко известно и не подлежеше на коментар. Той харесваше да има само един началник и казваше, че не му допадат тромави структури. Искаше лично да взима дори най-дребни на пръв поглед решения, да знае и контролира всеки лев, който излиза от банката", заяви разпитваният.

Мустакатият банкер казвал още, че искал да си носи сам отговорността.

"Направи ми впечатление,  че хората работиха много изплашени, особено при инспекции.  Работеше се с наистина огромни суми, ставаше дума за милиони левове.  Задачите трябваше да се спазват без възражения.  Аз си позволявах да му казвам какво мисля, имах го за приятел", каза Лазов пред съда.

В съдебна зала свидетелят разказа, че като ръководител на друга банка, преди да основе КТБ, Цветан Василев имал инспекция. Той отначало бил притеснен, но после направил дарение на фондация "Демокрация", приближена до тогавашния премиер Иван Костов, и всичко минало гладко. "Той винаги искаше да има лоби. Смяташе, че банка не може да оцелее без солидно лоби в държавата. Знам, че се е срещал най-редовно с Иван Костов. По-късно ми възложи и аз да се видя с него. Той се беше договорил месечно да се дават по 25 000 лева на Костов. Аз трябваше да направя така, че тези пари да ги вкарам под някаква законна форма", каза пред съдиите Лазов. После била създадена новата банка КТБ, като много от хората в нея били същите от предните банки. 

С обвинение за пране на пари в началото на годината се сдобиха петима свидетели по „Делото КТБ“. Това са Иван Стойков – сегашен изпълнителен директор "Фина С" АД, Никола Киров - финансов директор "Дунарит", Васил Шуманов - охранител в "Литекс секюрити", Венцислав Тодоров -шофьор в „Дунарит“ и Красимир Зарев.

Петима бяха обвинени, че са взели бонуси между 250 000 и 450 000 лв. по заръка на Цветан Василев. Смята се, че с парите са финансирани други дейности на избягалия банкер. Съдебният състав реши да остави обвинените за постоянно в ареста, като на последното заседание, което беше на 17 януари, съдия Даниела Христова подписа определението с особено мнение.

Снимки: Агнес Методиева