Цветница с Lupa.bg: Банички с броколи, пармезан и сушени домати
за 18 бройки, 60 мин
Продукти
1 голяма глава броколи
2 с.л. зехтин или олио
30 г едро настърган пармезан или друго жълто сирене по избор – може кашкавал
60 г сушени домати
фино настърганата кора на 1 лимон
сол и черен пипер
70 г масло
6 фини кори за баница
1 яйце
2 с.л. прясно мляко
2 ч.л. черен сусам
Приготвяне
Розичките броколи се бланшират във вряща подсолена вода около 5 мин. и се отцеждат. Пасира се с със зехтина или олиото и с пармезана.
Добавят се нарязаните на дребно сушени домати, лимоновата кора, сол и черен пипер и се разбърква.
Разтопява се маслото. 3 кори за баница се намазват с масло и се слагат една върху друга. Срязва се на 9 еднакви части - ленти. Белтъкът леко се разбива с вилицата и се намазват корите.
Разпределя се половината плънка върху 9-те части. Сгъват се на триъгълници и се притискат здраво краищата. Намазват се с жълтъка, разбит с прясното мляко. Поръсват се с черния сусам.
Правят се по същия начин още 9 банички от останалите 3 кори. Всички се подреждат в тава с хартия за печене.
Пекат се в загрята фурна на 225 градуса 6 мин. до златисто кафяво. Идеални са върху прясна салата.