Цветница с Lupa.bg: Пъстърва във фолио (с шишчета гъби-картофи-маслини)
за 4 порции, 35 мин
Продукти
4 пъстърви по около 300 г
6 с.л. зехтин или олио
½ ч.л. червен пипер
2 с.л. лимонов сок
4 клонки мащерка
500 г картофи
250 г по-дребни гъби или нарязани на парчета
60 г зелени маслини без костилките
сол, бял и черен пипер
Приготвяне
Обелените картофи се нарязват на кубчета по около 1,5 см. Бланшират се във вряща подсолена вода около 10 мин. Поливат се със студена вода и се отцеждат.
Нанизват се на шишчета, като се редуват с гъбите и маслините.
Смесват се 4 с.л. зехтин или олио с червения пипер, лимоновия сок, сол и бял пипер.
Почистената и подсушена пъстърва се намазва отвън и отвътре с маринатата. Във всяка се слага клонче мащерка.
Рибите се опаковат по отделно в алуминиево фолио. Пекат се на гореща скара , на грил тиган или на скарата във фурната 20-25 мин. с няколко обръщания.
Шишчетата се намазват с останалия зехтин и се пекат 10 мин. на скара, грил тиган или на скарата във фурната с няколко обръщания. Подправят се със сол и черен пипер. Поднасят се с рибата.