Цветница с Lupa.bg: Пролетна картофена салата
за 4 порции, 40 мин
Продукти
600 г картофи - най-добре пресни
2 скилидки чесън
1-2 листенца салвия
1 глава лук
6 с.л. зехтин или олио
150 мл зеленчуков бульон
3 с.л. оцет по избор
1 връзка репички
100 г млад спанак или зелена салата
2 ч.л. горчица
1 ч.л. пюре от хрян
1 щипка захар
сол и черен пипер
Приготвяне
Картофите, ако са пресни се остъргват или не се белят, ако са от старите, се обелват и се слагат цели или разполовени в тенджера със студена вода да ги покрие.
Добавят се обелените и леко смачкани с ножа скилидки чесън, листенцата салвия и сол.
Вари се под капак на тих огън до готовност на картофите – около 15 мин.
Обеленият лук се наситнява и се задушава в 2 с.л. зехтин.
Деглазира се със зеленчуковия бульон и се оставя да поизври малко течността. Подправя се със сол, 1ерен пипер, щипката захар и оцет.
Картофите се отцеждат и се заливат с лучения сос. Оставят се да престоят и да се овкусят.
Репичките се нарязват на тънки кръгчета и заедно с листенцата спанак се добавят към картофите.
Всичко се залвива със смесените горчица, пюре от хрян и останалия зехтин.