Цветница с Lupa.bg: Шоколадов тарт с круши

за 12 парчета, 65 мин

Кухня
15:19 - 23 Април 2021
2809
Цветница с Lupa.bg: Шоколадов тарт с круши

Продукти

За тестото: 200 г брашно, 50 г смлени лешници, 125 г масло студено, 50 г захар, 2 жълтъка, 2 с.л. шоколадов ликьор, 1 щипка сол.

За плънката: 50 г тъмен шоколад, 50 г масло меко, 20 г какао, 2 яйца, 50 г захар, 30 г заквасена сметана, 2 с.л. шоколадов ликьор, 20 г нарязани лешници, 3 круши по около 180 г, 2 с.л. лимонов сок.

За гарниране: 50 г кайсиев конфитюр, 2 ч.л. лимонов сок, 50 г тъмен шоколад.

 

Приготвяне

Брашното, смлените лешници, студеното масло на парченца, захарта, жълтъците, шоколадовият ликьор и щипката сол се омесват с куките на миксера или на ръка на гладко тесто. Завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 1 час.

Шоколадът се нарязва ситно и се разтопява с мекото масло и какаото на гореща водна баня.

Разбиват се яйцата със захарта на пухкав крем. Разбърква се за кратко със заквасената сметана, шоколадовия ликьор и нарязаните лешници.

Тестото се разточва върху набрашнена повърхност на правоъгълник с размер около 40x15 см. Разстила се да покрие изцяло отвътре форма с размери около 35х10 см, като излизащите от формата краища се притискат към ръбовете и се изрязва излишното отвън. Тестото се надупчва на няколко места с вилица. Пече се в предварително загрята фурна на 190 градуса 15 мин.

Крушите се обелват, разполовяват се по дължина като се оставя дръжката и се изчиства семето. Натриват се веднага с лимоновия сок отвсякъде, за да не потъмнеят.

Изсипва се шоколадовата смес върху блата във формата. Крушите се подреждат отгоре. Пече се в предварително загрята фурна на 160 градуса 40 мин. Оставя се да изстине във формата.

Кайсиевият конфитюр и лимоновият сок се кипват. Намазват се крушите веднага след печенето. Тартът се изважда от формата. Тъмният шоколад се разтопява на топла водна баня. Гарнира се тартът с ивици шоколад. Може да се поднесе с добавка разбита течна сметана.