Д-р Брънзалов за английския щам: Ситуацията не е по-опасна от миналия март

Зам.-шефът на БЛС предупреди хората с хронични заболявания да не ги игнорират посред пандемията

Общество
12:29 - 24 Януари 2021
1444
Д-р Брънзалов за английския щам: Ситуацията не е по-опасна от миналия март

"Ситуацията не е по-опасна, отколкото през март месец, когато чакахме нулевия пациент. 10-месеца по-късно населението и здравната система се научи какво трябва да се прави." Това заяви зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов в телевизионно интервю по повод 8-те доказани случая на новия британски щам на коронавируса у нас.

„Аз съм по-голям оптимист за протичане на епидемията в България, отколкото във Великобритания. В България няма толкова много движение, не са смесени толкова много етноси“, обясни причината за различията той. По думите му не трябва да се фокусираме само в епидемията. „Има много други неща, с които гражданите трябва да се справят. Искам да сложа един акцент на всички хронични заболявания, които екзацербират и се налага по-специална грижа. Не всичко е ковид“, посочи той.

„Пациентите се страхуват да посещават здравните заведения, а техните състояния налагат да се следят“, добави той. Д-р Брънзалов коментира и затворените заведения и готвения протест. „Никой в НОЩ не иска заведенията да се затварят просто ей така. Това се налага от статистиката. Но кога ще отпаднат и ще се разхлабят мерките зависи от цифрите. Трябва да се убедят хората, че ваксината е единственото оръжие, което трябва да се използва. В бъдеще тя ще бъде усъвършенствана“, заяви той. „Една епидемия се бори с 3 неща – мерки, ваксина и медикамент. Досега не сме стигнали до момент, в който да използваме медикамент. Лечението е симптоматично“, уточни медикът.

По думите му относно ивермектина нещата все още са в проучвателен режим. „Това е медикамент, с който се лекуват паразити. До известен период беше само за външна употреба, по-късно получи разрешение да се прилага и перорално. Има публикации от колеги в Испания, по-късно и Бангладеш. Трябва да се направи проучване, където дори лекарите да не знаят дали дават плацебо или лекарство, да се направи анализ и да се разбере как точно действа. Има публикации, че действа добре, но все още не мога да кажа категорично, че лекува“, заяви той.

По отношение за забавените доставки на ваксините срещу ковид, той коментира: „Нещо им стана навик на тези фирми-производителки да забавят количеството. Хубавото е, че България е на квотен принцип. Надявам се, че масовата имунизация ще започне март – април“. „На мен ми е поставена и втората доза от ваксината преди няколко дни. Даже си изкарах електронен сертификат, че ми е поставена. Нямам никакви странични ефекти. Статистиката показва колко малко са пациентите с постваксинални симптоми. Търсенето на ваксини в световен мащаб е много голямо и точно в магазин да се избира коя точно ваксина да си поставим, няма да може по ред причини. В бъдеще сигурно ще стане така, но към момента ситуацията не е такава“, обясни той.