Д-р Галинка Павлова пред Lupa.bg: С 35% ще се увеличат заразените с антигенните тестове

Здраве
16:59 - 14 Декември 2020
6826
Д-р Галинка Павлова пред Lupa.bg: С 35% ще се увеличат заразените с антигенните тестове

Задължително трябва да влязат резултатите от антигенните тестове в статистиката, тъй като значителна част от пациентите правят само бързи тестове и РЗИ не се уведомява. Служителите на здравната инспекция не издават предписание на тези пациенти за домашно лечение и поради тази причина личните лекари поставят други диагнози, което води до изкривяване на статистиката. Не знаем реално колко са преболедувалите. Това заяви пред Lupa.bg директорът на ДКЦ 5 „Света Екатерина“ във Варна д-р Галинка Павлова по повод намеренията на здравния министър проф. Костадин Ангелов да включи резултатите от бързите тестове в статистиката със заразени.  

„Ако един антигенен тест даде положителен резултат и в същото време пациентът има симптоматиката на коронавируса, няма нужда от PCR. Ако обаче е налице симтпоматика и антигенът е отрицателен, тогава трябва да се направи PCR. Ако бързите тестове влязат в статистиката, още 30-35 процента от заразените с COVID-19 ще излязат насветло“, предположи медикът.

По думите й много е важно в кой ден се правят тестовете. Антигенните тестове биха дали положителен резултат, ако ги направим между четвъртия и шестия ден.

„Когато бъдат признатаи бързите тестове, ще се даде възможност на повече пациенти да се изследват и държавата ще дава по-малко пари за тях. PCR тестовете се плащат от Касата на цена от 60 лв., антигенните тестове вероятно ще струват около 15 лв. Така се пести публичен ресурс и ще могат да се изследват повече хора. Не се въвеждаха по-рано, за да печелят лабораториите милиони. Ако бяха признати бързите тестове, никой нямаше да прави PCR-и. Просто става дума за корпоративен интерес“, смята д-р Павлова.

Тя алармира, че все още ДКЦ-тата не са получили обещаните от здравните власти пари за Ковид зоните.

„Зам.-здравният министър Жени Начева публично заяви, че общопрактикуващите лекари ще получат по 1000 лв. за ноември и декември, а Ковид-зоните в ДКЦ-тата - по 30 000 лева. Самият анекс за ДКЦ-тета се сключи през декември, когато отчетите за ноември вече бяха направени. Затова не ни платиха. Отказаха да фактурират дейността за ноември. Жени Начева каза още, че има около 40 ДКЦ-та, които са сключили договор с Касата за тези 30 000 лева. Не знам обаче дали това е така. Условията, които ни се поставиха, са неизпълними. Касата изисква лекарите в ДКЦ-то да работят не по-малко от 8 часа в Ковид-зоните. Това означава, че не могат да преглеждат други пациенти. Затова сме си наели външни лекари. В петък ще има общинска сесия и ако не се гласува да ни се отпуснат пари, ще затворим Ковид- зоната. Честно ли е общопрактикуващите лекари, които лекуват по телефона, да получават по 1000 лева, а ние, които приемаме техните ковидпациенти, да не получим и стотинка?!“, пита риторично д-р Павлова.