Д-р Иван Колчаков: Над 90% от болничните легла за COVID-19 са заети

Здраве
08:50 - 23 Март 2021
3639
Д-р Иван Колчаков: Над 90% от болничните легла за COVID-19 са заети

Анестезиологът и реаниматор д-р Иван Колчаков обяви, че над 90% от болничните легла за COVID-19 вече са заети.

“В УМБАЛ „Софиямед", както практически и в големите софийски болници, а виждам и че в страната е така, вече нарастващата тенденция на болни и превишаващия брой на тези, които изписваме, доведе до липса на легла. За да влезе някой – друг трябва да бъде изписан здрав или да имаме смъртен случай”, обясни в студиото на „Здравей, България” медикът.

„Всеки час даваме информация в РЗИ и всяко свободно легло се заема. Имахме разкрити 150 легла за лечение на COVID-19”, посочи д-р Колчаков. След заповедта на здравния министър в лечебното заведение са разкрити нови и сега броят им е 180.

По думите на лекаря има два механизма за приемане. При първия гражданите идват сами или са доведени от техни близки. По-добрият вариант според д-р Колчаков е да бъдат доведени от Спеша помощ, които могат да преценят дали болните трябва да бъдат хоспитализирани.

„Може да се надяваме на позитивен резултат от тези 10 дни локдаун и кривата да се пречупи“, казва медикът. Категоричен е, че пандемията още не е преминала и трябва да бъдем отговорни, да пазим себе си и околните.

„Когато вълната спадне, българите се отпускат“, допълва докторът. Последиците от вируса никак не са малки. „COVID-19 превръща белия дроб, който е като мях, в една торба, пълна в течност“, обяснява медикът.

Той смята, че ивермектинът в последно време е станал много популярен. Недопустимо е обаче самолечение с него от страна на гражданите. От началото на пандемията лекарството се прилага. Препоръчително е да се дава в началните фази на вируса.

Ремдесивирът също има позитивно действие и дава добри резултати. Няма все още обаче открито противовирусно лекарство, което да е ефективно за COVID-19.