Д-р Масларска от "Токуда": Делта-вариантът удря бебетата с пневмония

Все повече случаи има при кърмачетата до 1 г. и новородените, тъй като много от родителите им не са преболедували и ваксинирани

Общество
12:21 - 22 Септември 2021
1975
Д-р Масларска от "Токуда": Делта-вариантът удря бебетата с пневмония

Имунитетът на бебетата, преболедували COVID-19, e по-дълготраен от този на децата, придобили антитела от майките си по време на бременността. Това показва проучване на екип от медици от болница “Токуда” начело с д-р Радка Масларска, началник на отделението по неонатология там. То обхваща над 25 деца, родени в болницата от миналия септември до юни тази година, и проследява имунитета им в период от 3 и 6 месеца след раждането.

Изследвани са две групи - такива, родени с антитела, придобити от майките им, които са боледували по време на бременността, както и такива, разболели се малко след раждането си. Резултатите ще бъдат представени на предстоящ през октомври Конгрес по неонатология.

“При над 95% от тези над 25 деца, които включихме в проучването, се установиха антитела за прекарана COVID инфекция, т.е. те имаха преминали антитела”, обясни неонатоложката. Децата, обхванати в изследването, са родени между 3 и 6 месеца от боледуването на майката.

Въпреки малката вероятност това да се случи, в болницата имат и дете, родено с вируса на COVID. Заедно с него в проучването е обхванато и друго новородено, разболяло се 20 дни след раждането си.

“Тези, които имаха антитела в резултат на боледуването на майките им, между 3-и и 6-и месец в над 90% от случаите вече нямаха антитела, които да ги защитават от COVID. Децата, които бяха заразени и преболедували, имат антитела и след 6-ия месец. Това дава основание да се смята, че преболедувалите имат добър имунитет срещу вируса, включително при много малки деца и новородени, при които имунитетът не е съвършен”, обясни д-р Масларска. 

“Определено зачестяват случаите. Повече са и малките деца, кърмачетата до 1 г. и новородените, тъй като много от родителите им не са преболедували и ваксинирани. Сега се заразяват много от младите хора и тези родители го предават и на децата си. Най-малките ни пациенти обикновено са от 20-дневна възраст нагоре, когато вече са имали и малко повече контакти, това допринася да се заразят”, категорична е д-р Масларска.

Тя очаква случаите да скочат с тръгването на децата на училище и детска градина.

При сегашната вълна децата боледуват по-тежко. Новородените например често вдигат температура и я поддържат известно време, което не е характерно за тях попринцип. Наред с останалите типични за възрастните симптоми - липса на апетит, повръщане, диария, сега децата правят и по-често пневмонии, което не беше характерно в предишните вълни, отчита лекарката.