Дами олекнаха с над 20 бона заради женкар

Мъжът се представял за американски гражданин и предлагал брак

Новини
14:24 - 14 Октомври 2022
2485
Дами олекнаха с над 20 бона заради женкар

Две жени от Пловдивско станаха жертви на Интернет измама. Те преведоха над 20 хиляди лева на непознат мним ухажор с фалшива самоличност.

Мъжът се представял за американски гражданин, влюбен в двете българки, а началникът на отдел ”Икономическа полиция”- Пловдив комисар Славчо Алексиев поясни, че парите са в банковата сметка на мнимият Дон Жуан и той вече е задържан.

Обещавал е и на двете жени брак и богатства по Интернет.

Мошеникът е на 20 години и е от Великотърновско. Оказало се обаче, че това е част от мащабна Интернет измама. По следите му тръгнали служители от „Икономическа полиция” в града под тепетата.

„По неговата банкова му сметка са били преведени парите, които са изпратили двете жени. Работата за установяване на други евентуални участници в тази схема продължава”, заяви шефът на ”Икономическа полиция”- Пловдив.

По думите му това е един от малкото случаи, в които парите са преведени по сметка в България.

„Обикновено средствата се изпращат по банкови сметки в САЩ, Турция, Камерун”, посочи той пред Нова телевизия.

„Мъжът се е представил за военен, работещ в база в Близкия изток. Изпратил е снимка с военна униформа. Започва комуникация и след известно време под различен предлог започва да иска различни суми - за самолетни билети, за освобождаване на багаж от митницата”, каза пък началникът на отдел „Компютърни престъпления” - Пловдив.

„Измамникът и жертвите са контактували помежду си чрез социалните мрежи. Използват гугъл преводач. Той е успял да заблуди двете жени, като ги излъгал, че е претърпял семейна драма – загубил си е семейството и твърди, че в момичето, с което си пише, е намерил сродна душа и иска семеен живот. След като е спечелил доверието на жертвата си, мъжът започва да иска пари“, добавя той.

„В банковата сметка и в дома на измамника са намерени парите, които потърпевшите са изпратили. Вчера са върнати на едната жена, а през следващата седмица ще си ги получи и другата“, каза още шефът от „Компютърни престъпления” - Пловдив .

Той разкри, че в дома на мнимия Дон Жуан са намерени и наркотици.

В момента има бум на тези т.нар. любовни измами. Има и други жени, които се оплакват в отдела. През последната година случаите са над 15.