Даниел Митов сам се отказа да е външен министър

Спокойно г-н Радев, ПП-ДБ са с вас, обърна се той към президента

Политика
11:25 - 19 Април 2024
3623
Даниел Митов сам се отказа да е външен министър

Даниел Митов отказва предложението на служебния премиер Димитър Главчев да заеме поста министър на външните работи.

По думите му с отказа да издаде указ за назначаването му на поста, президентът Румен Радев не е издържал теста за геополитическата му ориентация и сега отговорността е при президента - "външинят министър си е негов".

"Искам да благодаря на Главчев за доверието, на Борисов, че подходи с разбиране към тази евентуална моя роля в служебния кабинет. Аз приех, не защото за мен е самоцел да съм външен министър - бил съм външен министър. Приех, защото е важно в тази ситуация да имаме външнополитически курс, който да е проатлатнически, пронатовски, проевропейски. Затова съм приел.

В тази ситуация за мен е ясно, че не бива да се превръщам в ябълка на раздора или в каквато и да е фигура, която да разделя обществото или да пречи на институциите да си вършат работата. Затова със сигурност - оттеглям своето одобрение за това да бъда външен министър и още веднъж ми се иска да подчертая факта, че в тази ситуация, при променена конституция, в която се търсят партийни баланси и в служебно правителство с представители на всички значими партии, е ясно, че не е проблем политически и партийно оцветени хора да заемат подобни постове.

Разочарованието ми е от позицията на ПП-ДБ в случая. Вместо да подкрепят нашата номинация, те предпочетоха да влязат в логиката на президента Радев и да подкрепят неговата позиция.

Така че мога да успокоя Радев - както бяха с него при неговото преизбиране, така сега спокойно можем да му кажем: "Спокойно г-н Радев, ПП-ДБ са с вас", коментира Даниел Митов.