Даниел Нобоа полага клетва като президент на Еквадор

Свят
14:44 - 24 Ноември 2023
1655
Даниел Нобоа полага клетва като президент на Еквадор

Даниел Нобоа, неопитен политик и наследник на богатство, натрупано от търговията с банани, положи клетва в четвъртък като президент на Еквадор, роля, която гражданите настояват той да използва, за да възстанови обществената безопасност, предава Асошиейтед Прес.

Мандатът на Нобоа ще продължи само до май 2025 г., което остава от мандата на бившия президент Гилермо Ласо. Ласо съкрати мандата си, когато разпусна Народното събрание през май, тъй като депутатите започнаха процедура по импийчмънт срещу него.

Ръководителят на новоизбраната законодателна власт на страната Хенри Кронфле постави президентския пояс на Нобоа по време на церемония в столицата Кито.

В кратка реч Нобоа каза, че основната цел на неговото правителство е "да намали насилието и да превърне прогреса в навик". Той призна, че това е "трудна и трудна задача" за справяне в краткосрочен план, на който ще служи.

"Не съм против нищо, аз съм за всичко", каза той. "Нека обединим силите... нека оставим старите политически схеми и се концентрираме върху решаването на големите проблеми, които измъчват Еквадор."