Даниел Смилов оптимист: Стефан Янев има шанс да състави кабинет

БСП, ГЕРБ и ДПС могат да подкрепят лидера на "Български възход" на теория, смята политологът

Политика
17:30 - 07 Януари 2023
10120
Даниел Смилов оптимист: Стефан Янев има шанс да състави кабинет

"Вторият мандат беше огледален на първия. Виждаме стратегии как да прехвърлят вината за евентуални избори на друг. ДБ е по-малката партия, но има баланс на силите с ПП. Ясно е, че ГЕРБ има интерес да раздели тези две партии. В този парламент още има възможности за съставяне на правителство и те са най-вече около Стефан Янев. БСП, ГЕРБ и ДПС могат да го подкрепят на теория". Това каза политологът доц. Даниел Смилов за "Офанзива" по Нова тв.

Според него в някакъв смисъл беше ясно, че няма да успее този втория мандат. "Новата година започва, както завърши старата. ПП имаха качествен кандидат за премиер, диалогичен човек, но нямаха мнозинство. Едно правителство на малцинство на ДБ и ПП и алтернативно мнозинство, прави такъв ход много рисков. Тежестта е върху ГЕРБ, не могат да позволят служебно правителство на Радев да ръководи чак до местните избори. Ако твърдо не искат вариант с БВ, БСП и ДПС, трябва да подкрепят ДБ. Ако президентът даде мандат на БСП, ще се види, че им дава възможност за предизборна кампания, но те имат най-малък шанс за съставяне на правителство", коментира той.

По думите му ако ДБ получи третия мандат вероятно ще се повтори сценарият от втория, защото те първо ще се координират с ПП. "БСП обаче няма да ги подкрепи. Оттам нататък е вероятно да се стигне до разговори с ГЕРБ. Има голям препъникамък за съставяне на правителство на ДБ и ПП в този парламент - депутатите на ГЕРБ. Партията на Борисов обаче трябва сериозно да се реформира, за да участва във властта. Трябва да стане чудо, за да се промени общата картина", смята Смилов.