ДАНС нахлу в оранжерия край Пловдив

Агентите спипали украинци да работят нелегално

Общество
17:51 - 26 Ноември 2021
2419
ДАНС нахлу в оранжерия край Пловдив

Служители на ДАНС и Инспекцията по труда в Пловдив нахлуха в оранжерия в Първомай. Причината - сигнал за нелегални работници, наети от местна фирма. Екшънът датира от май миналата година, но съдът в града под тепетата се произнесе по казуса преди броени дни.

Часове след получаването на сигнала била извършена и проверката в оранжерийните блокове. На пръв поглед всичко изглеждало наред. На място било установено, че в едно от оранжерийните полета български работници със сключени трудови договори прибират краставици. Единият от служителите на ДАНС ги попитал къде работят украински граждани. Последвал бърз отговор - в поле № 10. Придружаващият служител на фирмата започнал да уверява проверяващите, че там няма никого, но проверката продължила. Пред оранжерийното поле видяли трактор с ремарке с празни касетки, който чака продукция. Инспекторите влезли навътре в оранжерията. Там се натъкнали на насаждения с домати, набрана продукция и амбалаж, а в дъното установили празни касетки. Между редовете с растенията обаче установили да се скатават петима украинци.

Проверящите ги молят да излязат. Украинците се оказват с работни дрехи, с гумените ръкавици и със следи по тях от бране на домати. Представител на Инспекцията по труда провел разговор на развален руски тях и разбира, че са от Украйна. Всеки от чужденците дал писмено обяснение, че е на гости, че заради карантината от посолството е удължен срокът му на пребиваване и че помага на приятел в събирането на домати.

Проверяващите връчили на служител „Труд и работна заплата“ от дружеството призовка за представяне на документи за наемането на работниците. Седмица след проверката в Инспекция по труда се явил упълномощен представител на фирмата, който депозирал част от изисканите документи, но не и такива, които да внесат яснота за украинските граждани. Отново била връчена призовка, но последвало единствено обяснение, в което било посочено, че на територията на оранжерията пребивават различни по професии хора и че дружеството никога не си е позволявало да наема лица, чужди граждани от трети страни. Още по-интересно в обясненията било, че не познават украинците и че е възможно те да са се промъкнали незабелязано. 

Изискана справка показала, че не са издавани разрешения за достъп до пазара на труда и не е регистрирана сезонна заетост до 90 дни на украинците по законен ред. Посочено било, че от търговеца не са постъпвали заявления за разрешаване на достъп до пазара на труда на петимата чужди работници, съобщава Марица. В крайна сметка проверяващите връчват актове за всеки украински гражданин. Налагат и имуществена санкция на стойност 2 бона на собственика на оранжериите. Той обжалва, но в сряда Районният съд в Пловдив я потвърди. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.