Дариха 212 климатика на пострадалите от наводненията в карловските села

Новини
18:57 - 10 Януари 2023
1828
Дариха 212 климатика на пострадалите от наводненията в карловските села

Министерството на енергетиката чрез Българския енергиен холдинг дари 212 нови инверторни климатични системи за пострадали от наводнението на 2 септември миналата година села Каравелово, Богдан, Слатина и Войнягово.

Това съобщиха от пресцентъра на община Карлово. Климатиците, доставени в Карлово днес, се съхраняват в склад. Ще бъдат предоставени на хората след съответните решения на обществения и общинския съвет, съобщи БТА.

До момента са раздадени общо 152 домакински електроуреди - печки, перални, хладилници и бойлери, на хората от наводнените села. Поименните ваучери получиха лично 127 човека, а останалите ги взеха от секретарите на кметствата в селата. Битовите електроуреди бяха транспортирани и предадени на нуждаещите се във Войнягово – 34 и в Слатина – 18 броя. В Каравелово са доставени 97 печки, перални и хладилници, в Богдан – три уреда.

Според предварително обявения от ръководството на община Карлово график от 9 януари домакинствата в Каравелово получават печки, перални, хладилници и електрически бойлери. Раздаването на бялата техника в Каравелово и Богдан ще продължи.

Уредите са част от даренията за пострадалите, разпределени съгласно решение на Обществения съвет от 22 декември миналата година. На същото заседание на съвета бяха разпределени от дарителската сметка 234 хил. лева и 1063 електроуреда. По волята на дарителите от тази сума 28 613 лв. са за собственици на пострадали имоти в с. Каравелово, 6619 лв. - за собственици на пострадали имоти в с. Богдан, две хил. лв. - за ремонт на сградата на детската градина в с. Каравелово, по 250 лв. - за собственици на пострадали имоти в с. Слатина и по 200 лв. - за собственици на пострадали имоти в с. Войнягово.