Държавата да отвори всички софтуерни системи!

Това призова петиция на IT специалисти до българските политици

Коментар
23:31 - 31 Юли 2019
4517
Държавата да отвори всички софтуерни системи!

Петиция, подписана от над 650 специалисти, работещи в ИТ сектора в България, настоява властите в страната да отворят програмният код на всички софтуерни системи на държавните институции. Петицията е публикувана в сайта за разработка на софтуерни проекти GitHub и е разписана от стотици ангажирани в сектора - от младши програмисти до софтуерни гурута. Lupa.bg публикува без редакторска намеса петицията „до българските политици“

Ние, долуподписаните професионалисти, работещи в сферата на IТ технологиите, водени от убеждението, че държавата се нуждае от повече честност и прозрачност при софтуерните разработки, които касаят работата с граждани и фирми на държавните институции (НАП, НОИ, Здравната каса, Агенция „Митници“ и много други), НАСТОЯВАМЕ: Да бъде отворен програмният код и на вече съществуващите софтуерни системи, разработени за нуждите на българските институции, както го направиха Великобритания, Германия, Израел, Естония и десетки други държави.

Така специалистите, които биха могли да допринесат за подобряване качеството на софтуерните разработки, ще могат да дадат своя принос, като това ще се отрази положително и върху сигурността на продуктите. Мнозина от нас са готови да помогнат на доброволни начала, водени единствено от патриотични подбуди.

По данни на БСК, всяка година от 2002 дo днес, България дава средно пo около 150 милиoнa лeвa гoдишнo национални и европейски средства зa въвeждaнe нa електронно управление. По всяка вероятност досега са похарчени около 2,5 милиарда лева. Искаме да знаем къде са отишли парите ни!

Отворете кода: за да можем да гарантираме сигурността му; за да можем да контролираме качеството му; за да можем да го подобрим. Защото думите „честност“ и „прозрачност“ не са празни приказки!

Петицията може да откриете на адрес:

https://github.com/otvorete/petition?fbclid=IwAR2UzSW2IMYU2uPsdf4gus7Br4CFtGLkxyVGd7RevQns2plhEaAg_NArNJ8