Държавата инвестира средно по 393 лева месечно за всяко дете в България

61% от разходите са за образование, 13 процента за здравеопазване

Новини
14:52 - 09 Ноември 2021
1349
Държавата инвестира средно по 393 лева месечно за всяко дете в България

Държавата инвестира средно по 4718 лева на дете на година. Месечната инвестиция на държавата за едно дете е по 393 лева на месец, съобщи телевизионната водеща Генка Шикерова на дискусия по темата, организирана от Националната мрежа на децата.

Данните са от анализ на Национална мрежа на децата за финансовите инвестиции на българската държава в децата в областите здраве, образование и социална подкрепа.

Анализът е направен по поръчка на Национална мрежа за децата от Института за пазарна икономика и се отнася за периода 2017-2020 година. Той е първият по рода си в България и може да се използва за оценка и проследяване на инвестициите в детските политики.

Общо 61 процента от разходите са за образование, 13 процента за здравеопазване, а 26 на сто за социална политика, уточни Лъчезар Богданов от ИПИ.

Всяко трето дете в България живее в риск от бедност, което е устойчива тенденция в България през последните години, бе съобщено на форума.

В първата част Лъчезар Богданов - главен икономист в Института за пазарна икономика, един от създателите на финансовия инструмент за проследяване на инвестициите в деца, ще представи анализа с акцент върху най-важните заключения на доклада: какъв е размерът на инвестициите, тяхната ефективност, какви средства достигат реално до децата, малко или много са парите за децата, кои са слабите места на разпределението и използването на средствата, както и какви реформи са нужни в системата.

Втората част ще събере за дискусия кандидати за народни представители в 47-ото Народно събрание от основните политически партии в България с експертиза в областта на икономиката и финансите.

Участие до този момент са заявили: Даниел Лорер от "Продължаваме промяната", Румен Гечев от БСП, Георги Ганев от "Демократична България", Теодора Пенева от "Има такъв народ", Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Те ще дискутират въпроси от трите области, разгледани с финансовия инструмент - здравеопазване, образование, социални дейности. Целта на дискусията е да се обсъдят политиките за финансови инвестиции в децата и необходимите мерки от страна на държавата, за да се подобри животът на децата и семействата в България.