Държавата не спира плащанията на земеделците заради коронавируса

Икономика
11:31 - 06 Април 2020
3092
Държавата не спира плащанията на земеделците заради коронавируса

Извънредното положение в страната заради COVID - 19 няма да наруши нормалния ход на Кампанията по директни плащания за 2020 г. и подаването на заявления от фермерите, съобщават на страницата от Министерството на земеделието, храните и горите.

Във връзка с ограничаване опасността от разпространение на коронавирус (COVID-19) и гарантиране на непрекъснат процес на обслужване на бенефициентите, Областните и Общинските служби "Земеделие" в страната ще продължат да работят с граждани, спазвайки мерките за дезинфекция и препоръките на здравните власти. От земеделското министерство препоръчват на стопаните да подават заявленията си по Кампания 2020 за директни плащания по електронен път. За земеделски производители, които нямат техническа или физическа възможност да използват електронните услуги, предоставяни от ДФЗ-РА, се изготвят графици за подаване на заявленията в съответната Общинска служба по земеделие /ОСЗ/.

Предвид направената организация за подаване на заявления, на този етап МЗХГ не смята да удължи срока за подаване на документи по директните плащания за Кампания 2020, посочват от ведомството.

От там информират още, че земеделските стопани ще могат да се регистрират в системата за еднодневни трудови договори по електронната поща като изпратят необходимите документи на съответната дирекция "Инспекция по труда". Новата онлайн услуга има за цел да облекчи новите земеделски стопани и тези, които ще обработват нови култури, които към момента не са включени в системата на Инспекцията по труда.

Земеделските стопани, за които се налага въвеждането на нови данни, трябва да изпратят имейл на съответната дирекция "Инспекция по труда" писмо, получено по електронна поща от съответната служба "Земеделие" - общинска или областна, извършила регистрацията. От писмото следва да е ясно, че службата потвърждава регистрацията, както и да има информация за датата, на която тя е извършена. Земеделският стопанин следва да предостави на дирекция "Инспекция по труда" и данни за културите, които ще обработва и за които е поискана регистрация и информация за декарите обработваема площ по култури, за които е поискана регистрацията. Коректността на предоставените от него данни ще бъде установена по служебен път.

От Главна инспекция по труда обръщат внимание, че наетите по силата на еднодневен договор не губят социалните си и осигурителни права. Те могат да работят в селското стопанство и едновременно с това да получават обезщетения за безработица и социални помощи.