ДБ настоява да разцепи КПКОНПИ на две

Политика
10:03 - 13 Юни 2022
2326
ДБ настоява да разцепи КПКОНПИ на две

"Демократична България" повече от година аргументираше необходимостта от сериозна реформа в антикорупционното законодателство, визията, която са внесли от "Продължаваме промяната", е работена заедно с ДБ, каза пред БНТ Атанас Славов, зам.-председател на ПГ на "Демортатична България".

"Ние имаме подготвен законопроект в частта за отнемане на имуществото, съобразен с практиките на европейските съдилища и могат двата закона да се гледат в пакет в парламента. Тъжното в цялата ситуация е, че много месеци минаха от първоначалните варианти, които обсъждахме, до внасянето на законодателното предложение.

За съжаление, една част от колегите, в случая "Има такъв народ", на няколко пъти поставяха под въпрос концептуалната рамка, около която се бяхме обединили, и това доведе до забавяне", отбеляза Славов и подчерта, че за един законопроект 6 месеца не са много време.

"Категорично остава идеята за разделяне на КПКОНПИ на две, внесеното предложение е за създаване на самостоятелен орган - комисия за противодействие на корупцията, от друга страна предложението, което "Демократична България" ще инициира, е за самостоятелен орган за отнемане на противоправно придобито имущество", подчерта депутатът от формацията.