ДБ не харесаха бюджета на Петков, притеснявал ги дефицитът

Политика
11:35 - 02 Февруари 2022
1549
ДБ не харесаха бюджета на Петков, притеснявал ги дефицитът

"Демократична България" е притеснена от увеличението на дефицита, заложен в Бюджет 2022, а също и от увеличението на максималния осигурителен доход, за което има уговорка да не се случва до юли. Това заяви в "Денят започва" Ивайло Мирчев от ПГ на "Демократична България".

Той подчерта, че от формацията са получили целия проект едва снощи и тепърва се запознават с него обстойно. Изрази надежда, че притесненията им ще бъдат изчистени по време на обсъжданията. Положителната страна на проекта за Бюджет 2022 според Ивайло Мирчев е фактът, че се увеличават доста смислените разходи.

Мирчев отхвърли обвинението, отправено от ГЕРБ, че с този бюджет правителството си купува време. Той подчерта, че сегашният проект представлява базов бюджет, а истинските реформи ще проличат с актуализацията през юли. По думите му голямото предизвикателство пред бюджета са парите в него да бъдат разходвани по правилния начин, а не да изтекат в нереформирани сектори, просто, за да отговорят на нечии намерения за протест.

Най-важно е това да бъде бюджет на реформите, допълни Ивайло Мирчев. Относно компенсацията за високите сметки за ток на обществените организации като болници, училища и църкви, Мирчев изтъкна, че това не е работа на парламента. Предстои правителството да вземе решение по въпроса.