Дехидратира ли чаят ?

Консумиран в умерени количества е малко вероятно да ви навреди

Здраве
10:00 - 18 Март 2019
16865
Дехидратира ли чаят?

Чаят е една от най-популярните напитки в света. Можете да му се насладите топъл или студен и той напълно може да задоволи ежедневната ви нужда от течности. Но чаят съдържа кофеин — вещество, което може да има дехидратиращ ефект. 

Може да повлияе на вашата хидратация

Чаят може да повлияе на хидратацията — особено ако пиете по-големи количества. Това до голяма степен се дължи на факта, че някои чайове съдържат кофеин, съединение, което се съдържа и в кафето, шоколада, енергийните напитки и някои безалкохолни напитки. Кофеинът е естествен стимулант и съставка на едни от най-често използваните храни и напитки в света.

След поглъщане кофеинът преминава в кръвния поток и стига до черния дроб, където се разгражда до различни съединения, които могат да повлияят на функционирането на органите.

Например, кофеинът има стимулиращ ефект върху мозъка ви, повишавайки бдителността и намалявайки чувствата на умора. От друга страна, той може да има диуретичен ефект върху бъбреците. Диуретикът е вещество, което  кара тялото да произведе повече урина. Кофеинът прави това, като увеличава притока на кръв към бъбреците, като ги насърчава да отделят повече вода. Този диуретичен ефект може да доведе до по-често уриниране, което може да повлияе повече на хидратацията, отколкото безалкохолните напитки.

Различните чайове съдържат различни количества кофеин и по този начин могат да повлияят по различен начин на хидратацията.

Чайове с кофеин

Чайовете с кофеин включват черни, зелени, бели и улонг (китайски черен чай) сортове. За тези чайове се използват листата на растението Camellia sinensis и обикновено осигуряват 16-19 милиграма кофеин на грам чай.

Тъй като средната чаша чай съдържа 2 грама чаени листа, една чаша (240 мл) чай ще има около 33-38 мг кофеин, като черният и улонг съдържат най-много.

Съдържанието на кофеин в чайовете може да варира от една партида до друга, като някои осигуряват до 120 мг кофеин на чаша (240 мл). Трябва да се отбележи, че колкото по-дълго варите чай, толкова повече кофеин може да съдържа.

За съпоставка — една чаша (240 мл) кафе обикновено осигурява 100-200 мг кофеин, докато същото количество енергийна напитка може да предложи до 160 мг. Въпреки че чайът е с по-малко кофеин отколкото много други напитки с кофеин, пиенето на големи количества може да повлияе на състоянието на хидратация.

Билкови чайове

Билкови чайове като лайка, мента или шипка се приготвят от листа, стъбла, цветя, семена, корени и плодове на различни растения. За разлика от други видове чай те не съдържат листа от растението Camellia sinensis. Технически те са считани за билкови запарки, а не за видове чай.

Билковите чайове обикновено не съдържат кофеин и е малко вероятно да имат някакво дехидратиращо въздействие върху тялото ви.

Хибридни сортове

Въпреки че повечето билкови чайове не съдържат кофеин, някои смеси включват съставки с кофеин.

Един пример е Yerba mate — традиционна южноамериканска напитка, която набира популярност в целия свят. Той се прави от сухи листа и клонки на растението Ilex paraguariensis и съдържа средно 85 мг кофеин на чаша — малко повече от чаша чай, но по-малко от чаша кафе.

Въпреки че се консумират по-рядко, билковите настойки, включително гуаюса, гуарана или листа от кафе, също съдържат кофеин. Ето защо, както и при останалите чайове, съдържащи кофеин, пиенето на големи количества от тези чайове може да наруши водния баланс на тялото.

Малко вероятно е да ви обезводни

Въпреки диуретичния ефект на кофеина, както билковите, така и кофеиновите чайове е малко вероятно да ви дехидратират.

За да има значителен диуретичен ефект кофеинът трябва да се консумира в количества, по-големи от 500 мг или еквивалента на 6-13 чаши (1400–3100 мл) чай.

Изследователите съобщават, че когато се консумират в умерени количества, кофеиновите напитки — включително чай — са толкова хидратиращи, както водата.

В допълнение, неотдавнашен преглед на 16 проучвания отбелязва, че еднократна доза от 300 мг кофеин (или еквивалентът на изпиване на 3,5-8 чаши чай) наведнъж увеличава производството на урина само с 109 мл в сравнение с същото количество напитки без кофеини. Следователно, дори и в случаите, когато чайът увеличава производството на урина, това не води до загуба на повече течности, отколкото първоначално сте пили.

Изследователите отбелязват, че кофеинът може да има още по-малък диуретичен ефект при мъжете и при обичайните потребители на кофеин.