Деляна Хаджиянкова кани публиката на любовен танц „Под небето на Париж“

Песни на Едит Пиаф, Марио Ланца, Пепино Галиарди, Дийн Мартин звучат в романтичния музикален спектакъл

Култура
10:13 - 28 Октомври 2022
7118
Деляна Хаджиянкова кани публиката на любовен танц „Под небето на Париж“

Актрисата Деляна Хаджиянкова кани зрителите на романтичен танц под звуците на френски и италиански любовни хитове, които звучат в музикалния спектакъл „Под небето на Париж“. В него ще чуем вечните хитове на Едит Пиаф, Марио Ланца, Пепино Галиарди, Дийн Мартин, Масимо Раниери. Премиерата на нежната музикална приказка е на 3 ноември от 19:30 часа в „Театро отсам канала” в София.

В това романтично пътешествие из града на любовта участват актрисата Деляна Хаджиянкова, сопраното Валентина Корчакова, тенорът Марио Николов, акордеонистът Калоян Куманов и пианистът Томислав Вичев. Парижката история излиза изпод перото на Деляна Хаджиянкова, която освен обаятелна актриса, е и талантлив режисьор и текстописец.

„Написах тази история, защото исках тя да се случи. И защото исках да я преживея“, сподели пред Lupa.bg Хаджиянкова. И добави: „Всяко мое пътуване до Париж е любовно преживяване“.

Снимка: Агнес Методиева

Посланието на музикалния спектакъл е свързано с най-романтичните представи за Париж и любовта, а текстът на Деляна Хаджиянкова ни пренася в атмосферата на малките парижки улички, уютните кафенета и най-известните квартали на френската столица - Монпарнас и Монмартр, където през ХХ век творят велики художници, поети и артисти.

Идеята за музикалния спектакъл е на известния тенор Марио Николов. Той предлага на Деляна Хаджиянкова да чуе няколко песни с молба да напише текст, който би се вписал в прекрасната музика. Романтичните мелодии връщат талантливата актриса към нейни любовни трепети, случили се в Париж и свързани с Париж. Единият от героите в спектакъла е италианец, затова на сцената звучат и италиански мелодии.

„Започнах да пиша този текст през спомените. Дълго време трупах тези спомени и изведнъж текстът се роди. Спектакълът започва с един сън - моята героиня се събужда една сутрин в Париж, което е по действителен случай, и отива към любимото си кафене. Така действието се разгръща. Историята, която разказвам е съвременна, но спектакълът носи не само духът, но и историята на Париж.

Тоалетите, с които сме облечени на сцената напомнят за града, те са много красиви, вечерни, защото любовната история се случва в една нощ на един мост в Париж по време на т.нар. бели парижки нощи. Имала съм много преживявания в Париж, играла съм много спектакли там, имам и свои лични приятелски пребивавания. Познавам добре този град и той е част от мен“, открехна завесата Деляна Хаджиянкова около раждането на проекта.

Френската столица вдъхновява Деляна Хаджиянкова да напише текст за спектакъла "Под небето на Париж"

„В тази почти лична история има и много истина, и малко творчество. Дълго време седях и слушах тези песни и една сутрин се събудих, седнах срещу компютъра и просто я написах. Историята, която разказвам се случва през музика“, сподели актрисата и режисьор.

И сякаш подсъзнателно, възприемайки думите на Оскар Уайлд, че единственият начин да се отървеш от изкушението е да му се отдадеш, Деляна Хаджиянкова казва: „Този музикален спектакъл е като тези неща, които трябва да изиграеш и да възпроизведеш, за да се отървеш от тях и да си дадеш шанса да можеш да ги съпреживяваш, когато ги правиш с публика.“

Спектакълът носи името "Под небето на Париж", както се нарича романтичната песен във великолепното изпълнение на Валентина Корчакова и Марио Николов. По думите на актрисата спектакълът е много нежен и изключително зареждащ.

"Слушаш музика, която винаги харесваш – това са известни песни, повдигащи духа и гледаш една история, която задвижва въздуха в някаква посока. Историята е писана за този град, писана е за местата, където тя ми се е случила. Писана е за кафене, което много добре познавам. Историята е силно любовна. Има своите и много щастливи, и много драматични моменти. Тя има своя драматургия, има своя пиков момент и на него хората, които са ни гледали, когато в спектакъла участваше и оркестър, плачеха от щастие", върна назад лентата Деляна Хаджиянкова.

"Усещам този спектакъл като любовна връзка с музиката и театъра, които безкрайно обичам. Когато слушам песните, които се пеят, много се вълнувам, защото аз съм много емоционален човек", откровена е тя.

Пред Lupa.bg преди време актрисата с десетки роли в театъра и киното сподели, че в един следващ живот мечтае да бъде оперна певица, тъй като вярва, че в предишния също се е занимавала с изкуство. Деляна Хаджиянкова има любовна връзка не само с Париж, но и с музиката и макар че оставя професионалистите - сопраното Валентина Корчакова и тенора Марио Николов да пленят публиката с изпълненията си, самата актриса накрая на спектакъла също се включва в песните.

Снимка: Агнес Методиева

Деляна Хаджиянкова е щастлива, че прави този нестандартен спектакъл със съмишленици. "Такъв проект е много хубаво да се прави с приятели, с които вибрирате на една и съща честота. С Марио Николов и Валентина Корчакова работя от много време. Изключително любими са ми като вибрация, защото заедно с тях сме се и забавлявали, и  тъгували, и аз много държа на тази моя група. И Марио, и Валентина са изключителни в изпълненията си", разказа Деляна Хаджиянкова.

Чувствени са изпълненията на Марио Николов на песните на италианския певец Пепино Галиарди. Валентина също е емоционална с френските шансони, тя е завършила френска гимназия и има изключителен тембър, сподели режисьорката.

Спектакълът е игран и преди години, но сега е възроден за нов сценичен живот. "Проектът се обновява и за нас самите това е премиера. Има нови неща, има сменени песни, има нови текстове, които са добавени, текстове, които са извадени, защото времето е друго, годината е друга, вибрацията е друга и аз съм друга. Няма как да не е различно и много се вълнувам от предстоящата премиера в "Театро отсам канала”, разкри пред Lupa.bg Деляна Хаджиянкова.

Спектакълът ни пренася в атмосферата на малките парижки улички, уютните кафенета и най-известните квартали на френската столица

Нейните наблюдения са, че мъжете и жените реагират по различен начин на спектакъла. "От един момент нататък спектакълът малко разделя двойките – интересни са реакциите и на едните, и на другите. Защото това е женската и мъжката позиция. Усеща се как мъжете реагират на едно, жените на друго.

Женската публика е тази, която създава звездите. Затова има много мъже звезди по света. Защото жените са тези, които създават религията около една мъжка фигура. И тук нещата започват така, но в един момент се обръщат", сподели чаровната актриса.

"През годините, когато сме правили този спектакъл с различни оркестри и музиканти хубавото е, че всеки от тях прибавя нещо. Оставяли сме пианистът да свири и той превръща мелодията в джаз. Обичаме да импровизираме и самата аз съм отворена за импровизации. Сега работим с пианиста Томислав Вичев и с акордеониста Калоян Куманов. И двамата са изключителни", каза Деляна Хаджиянкова. Тя мечтае да се получи джем сешън, като не само музикантите импровизират, но и публиката се включи с танци.

"Обичам неща, които могат да се случат в момента и така спектакълът да е неповторим и да се случи само в тази вечер. Следващия път ще е различно. Всеки, който се включи по някакъв начин и прибави своето усещане към спектакъла, ще ни направи щастливи,“ добави актрисата.

Снимка: Агнес Методиева

"Под небето на Париж“ е музикален спектакъл, което е различен жанр от познатите ни. "Това не е нито театър, нито концерт, то е различно случване и много зависи от хората срещу теб, как ще се случи и как ще тръгне", сподели актрисата.

"На някои предишни концерти зрителите ставаха и танцуваха. Преди години играхме "Под небето на Париж" на остров Света Анастасия. Заваля дъжд, ние не можехме да продължим така концерта и се преместихме под някакви козирки. И въпреки ситния дъжд, продължихме да пеем и да разказваме парижката любовна история. Хората танцуваха по двойки и ние щастливи танцувахме заедно с тях. Беше изумително преживяване.

В спектакъла звучат парчета, които изключително вдигат настроението и на фона на силно драматичните и любовни истории ти се струва, че светът е твой. Ако може хората да не са ограничени от залата, дори двама души да станат да танцуват би било прекрасно", пожела си Деляна Хаджиянкова и насърчи зрителите също да участват с импровизации "Под небето на Париж".