ДЕН ГОДИНА ХРАНИ: Дерат по 12 лева за паркинг без касова бележка на Боровец

Яка тесла чака скиорите и бордистите в началото на сезона

Общество
14:15 - 23 Януари 2023
11084
ДЕН ГОДИНА ХРАНИ: Дерат по 12 лева за паркинг без касова бележка на Боровец

Пладнешки обир се разиграва в центъра на Боровец от няколко седмици, алармираха опарени скиори пред Lupa.bg. Става въпрос за паркинг зоните, обособени извън обхвата на т.нар. "синя зона", определена от самоковската община по време на зимния сезон преди няколко години. 

Откакто по пистите започна да се трупа сняг, любителите на зимните спортове един през друг падат жертва не на лошо обработени склонове и опашки за лифтовете, а на частни интереси, касаещи паркоместата в курорта.  

Оказва се, че за да паркира личния си автомобил скиорът трябва да се бръкне с не по-малко от 12 лева за престоя си. А за капак касова бележка не му се издава.

Когато я поиска, охранителите на паркингите смело му заявяват, че за желащите да удостоверят плащането си с фискален бон, цената скача на цели 20 лева. Скандалите вече са във вихъра си, оплакват се ощавени от своеволията в Боровец и разказват още по-фрапиращи нарушения. 

В случай, че някой от туристите реши да се опълчи на местните правила, е твърде вероятно да завари колата си издраскана я с ключ, я с щека.

Редакцията на Lupa.bg ще следи за общинската реакция по повод тези инциденти и проверките за свързаността на системите за паркиране към НАП, включително на обособените като частни платени паркинги. Сезонът тепърва започва и се очаква и наплив на чуждестранни скиори по родните писти в идните няколко седмици. 

Ето и конкретен разказ, на разположение на властите: 

"Боровец - селянията е във вихъра си… На паркинга под Ситняково Експрес е синя зона - 1,50лв/час с sms. Още отдалеч ни посрещна любезен служител на общината или поне имаше такава униформа. Запази ни място точно под табела за синя зона, което току-що се освободи.

Викам си: “Брей, такова обслужване и в Алпите няма… евала!”. Слизам, а той казва: “12 лева за деня…”.

Първоначално му ги давам без да се замислям и чакам за талон/бележка, която да сложа в колата, за да обознача, че съм платил. Не ми дава нищо и си тръгва. Решавам да попитам… “Извинявай, няма ли талон или бележка някаква , която да сложа на колата?”

Той: “Аааа с бележка е 20лв…”. Аз: “Как така с бележка 20, а без 12…(в този момент виждам ценоразписа на табелата за синя зона)…даже тук пише 1,50лв/ час?!” Той: “Това е служебно място на ресторант “Балкан”. За това таксата е такава…” Обикалям, търся табела за служебен абонамент - няма. Казвам му.

Както и че ще проверя сега като се обадя да питам (не че има на кой в неделя). Той бързо ми връща 12-те лева и казва: “Ето, вземи си парите и освободи мястото тогава…”. Правя го и спирам на 20 метра на деуго свободно.

Слизам и пускам sms за синя зона. В този момент друг общински служител се засилва към мен и казва: “6лв…..”. Прекъсвам го и му казвам: “Никакви 6лв, пуснах sms току-що.” Той си тръгва… 2023-та година в “Боровец”, а се усеща като 1993-та..."