Денков очаква повишение на заплатите на учителите

Новини
20:15 - 12 Декември 2021
3003
Денков очаква повишение на заплатите на учителите

Министърът на образованието Николай Денков, който ще запази поста си и в следващото редовно правителство, смята, че първата задача на новата изпълнителна власт е сериозен разговор за бюджета за 2022 г.

"Това е въпрос на политики: да запазим по-високия стандарт на учителите. Заплатата им трябва да е 120-125% от средната за страната, а тъй като тя се вдигна, би трябвало да има увеличение на заплатите на учителите", каза Денков пред Би Ти Ви.

Той очаква заедно със следващия министър на здравеопазването Асена Сербезова да обсъдят каква ще бъде цялостната стратегия за обучението в училище - ще се затварят ли, или не, и ако са отворени, ще се правят ли тестове. Това трябва да се планира и всички да го знаят, каза Денков.

Министърът изрази огорчението си, че в последните месеци системата на образованието е попаднала в капан - училищата били затворени неочаквано за всички, а при отварянето заповед забрани това да стане без тестове. Едновременно с това тестовете не били достатъчно, нямало и редовни доставки. "Това рефлектира тежко върху родителите и учениците заради разнобоя между двете министерства", каза образователният министър.

По думите му удължаването на учебната година не е лесен процес, защото е обвързано с много изпити и в България, и за кандидатстващите в чужбина. Тепърва предстои да се води разговор за по-ранно започване на следващата учебна година. Той ще се води първо с директорите и учителите, а след това - и с родителите и децата, така че да се знае за какво ще се използват тези допълнителни дни - за ваканции, за упражнения, за работа в екип, подготовка на проекти или друго. Този разговор все още не е протекъл, а след това трябва да е обяснен и на обществото, добави министърът.