Денков предупреди - без бюджет няма управленска програма

Политика
11:26 - 26 Юли 2023
3164
Денков предупреди - без бюджет няма управленска програма

„Без необходимото финансово обезпечаване управленската програма на правителството ще остане само един набор от добри намерения. Надявам се, че политическите лидери ще изпълнят ангажиментите, които са поели, за да може да се реализира тази програма“, заяви премиерът акад. Николай Денков в началото на правителственото заседание. Най-важната точка в дневния ред на министрите днес е приемането на управленската програма на кабинета.

Министър-председателят припомни, че този документ е пряко свързан с параметрите, заложени в държавния бюджет за 2023 г. и 2024 г.

„Вчера в парламентарната комисия по бюджет и финанси са взети някои грешни решения, които не осигуряват финансовата рамка, подготвена от Министерския съвет. Имам уверенията на лидерите на партиите, които подкрепят правителството, че те ще коригират тази решения и ще приемат финансовата рамка така, както е подадена от правителството“, каза акад. Денков. Той допусна някои изменения в бюджета, но без да се променя общият баланс на държавата, който осигурява дефицит до 3%, свързан с приемането на България в еврозоната.

Премиерът обърна внимание, че управленската програма се приема предсрочно и е съгласувана внимателно с политическите сили, които подкрепят кабинета. „Очакваме тази подкрепа да продължи и през следващите месеци и, съгласувано с парламента, да успеем да изпълним и двете програми - законодателната и управленската. Чрез тяхното реализиране се стремим да подобрим живота на хората и условията за бизнес в България“, каза още премиерът.

Като примери за важни дейности, залегнали в програмата на правителството, той посочи ясните стъпки за изграждане на Националната детска болница и за стартирането на системата за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха.