Денков за визитата на Зеленски: Не съм правил капан на президента Радев

Нямаше инициатива от другата страна, затова беше на МС, каза премиерът

Новини
19:20 - 09 Юли 2023
3444
Денков за визитата на Зеленски: Не съм правил капан на президента Радев

Няма двойствена политика на правителството по отношение исканията на Украйна за военна помощ от България. Това каза министър-председателят Николай Денков в предаването „На фокус”.

Всички решения на кабинета ще са подчинени само на решенията на парламента и няма да бъде застрашена отбранителната способност на България, увери Денков.

Той подчерта, че непосредственият повод за визитата са били два документа – декларацията за подкрепа на членство на Украйна в НАТО и второто – меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката и икономиката.

„И двата документа съответстват на интересите на България”, категоричен е Денков.

Той обясни, че периодът за визитата на Зеленски е бил подбрен преди срещата на НАТО във Вилнюс.

Запитан дали е съгласен с обвинението на Александър Маринов, че е направил капан на президента Радев с тази визита, Денков каза:

„Няма как да направя капан. В момента, в който разбрах, че ще идва, се обадих на президента Радев и му казах. Той каза, че ще помисли дали ще се срещнат. По-късно стана ясно, че ще се срещнат. Няма капан, просто информирах президента. Не знам защо той не е поканил Зеленски”, каза Денков.

„На ниво НС, на ниво МС, България подкрепя Украйна. Нямаше инициатива от другата страна, затова беше на МС”, каза още Денков.

Премиерът отрече двойнствена политика на България.

„НС и МС формират и реализират политиките в България”, каза Денков.

„Политиката, която ще поставя във Вилнюс, е тази, която следва решенията на НС и МС. Ако някой е заемал други позиции, това е било в друг период”, подчерта премиерът.

Той обаче смята, че и МС и Президентството трябва да се опитват да обединят хората.