Депутат иска съд за Путин заради думата "война"

От началото на агресията досега хиляди в страната са осъдени по тази причина

Новини
17:02 - 23 Декември 2022
2201
Депутат иска съд за Путин заради думата "война"

Опозиционен политик от Санкт Петербург е внесъл сигнал в прокуратурата срещу руския президент Владимир Путин за дискредитиране на армията - защото за първи път използвал думата "война" за нахлуването на Русия в Украйна. "Той нарече войната "война", цитира поста в Туитър на местния депутат от Санкт Петербург Никита Юферев Der Standard.

От началото на офанзивата на Русия в Украйна, която Кремъл нарича "специална военна операция" досега хиляди хора в страната са били осъдени за използване на думата "война".

По време на импровизирана пресконференция в четвъртък Путин заяви: "Нашата цел не е да продължим да въртим колелото на военния конфликт, а да сложим край на войната."

Макар да смята, че правното действие, което е предприел, няма да доведе до нищо, Никита Юферев, заявява, че все пак действието му е продиктувано от искането да разобличи "фалша" на системата. "За мен е важно да направя това, за да привлека вниманието към противоречието и несправедливостта на тези закони, които той (Путин) приема и подписва, но с които самият той не се съобразява", каза Юферев за Reuters.

Искът няма никакъв шанс за правен успех, тъй като наскоро и няколко пропагандисти, свързани с Кремъл, също вече заговориха за "война", но не последва нищо от това.

Руската съдебна система дори не откри наказуемо престъпление в искането на Антон Красовски от RT, който призова да се изгарят и удавят украински деца.