Депутатите одобриха новия патрулен кораб за ВМС

Договорът с немската компания е сключен през 2020-а

Новини
13:46 - 13 Декември 2023
1345
Депутатите одобриха новия патрулен кораб за ВМС

Със 141 гласа "за" и 20 "против" депутатите одобриха проект на решение за осъществяване на инвестиционен разход по проект "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС".

През ноември 2020 г. между Министерството на отбраната на България и немската корабостроителница "Fr. Lurssen Werft GmbH&Co.KG" (понастоящем "NVL B.V.&Co.KG") е подписан договор за проектиране и построяване на два многофункционални модулни патрулни кораба (ММПК).

Договорът включва осигуряването на корабен и брегови комплект запасни части, инструменти и принадлежности (ЗИП) за всеки един от плавателните съдове, обучение на екипажите и на инженерно-техническия състав от ВМС, осъществяване на интегрирана логистична поддръжка за период от три години след изтичане на гаранционния срок и изпълнение на дейности по индустриално сътрудничество.

В договора е планирано корабите да бъдат оборудвани със системи за тактически обмен на обобщена картина за обстановката на море в реално време "Link-11" (с възможност за надграждане до Link-22) и Link-16.

Поради настъпили промени в оперативните изисквания на НАТО в хода на изпълнение на договора, от 01.01.2025 г. системата "Link-11" излиза от експлоатация и се заменя от "Link-22" (съгласно Меморандум на Международния военен секретариат на НАТО IMSM-0463-2021), а използването на системата "Link-16 Block Upgrade 1 (BU 1)" се преустановява от 01.04.2023 г. Новите изисквания на Алианса (според Меморандум на Международния военен секретариат на НАТО IMSM-0580-2022) налагат придобиване на система "Link-16 Block Upgrade 2 (BU 2)".

В допълнение, заместник-министър Георгиев поясни, че самото строителство на корабите отнема от 5 до 6 години, т.е. реализацията на проекта ще отнеме 10-11 години. За такъв период от време не може да се предвидят всички промени, които биха могли да настъпят както по отношение на икономическите условия, така и по отношение на оперативните изисквания, а всяко едно забавяне във вземането на решение за актуализация на ПИР, води до увеличаване на стойността на проекта.

Министерството на отбраната чрез Командването на ВМС (КВМС) е предприело необходимите действия за придобиване на системите "Link-22" и "Link-16 BU 2". Терминалите "Link-16 BU 2" и "Link-22" са оборудване, което се доставя от "Възложителя" и съдържа криптиращи устройства, които от своя страна трябва да бъдат придобити от правителствена структура. Договорът за "Link-16" бе наскоро ратифициран от Народното събрание и обнародван в Държавен вестник на 21.07.2023 г. За придобиване на необходимото криптографско оборудване за "Link-22" е изпратено писмо-заявка до правителството на САЩ, като се очаква проектът на договор да бъде получен към средата на месец октомври 2023 г.

Новото оборудване трябва да бъде инсталирано и интегрирано към автоматизираната бойна информационна система на корабите, и това е свързано както с хардуерни, така и със софтуерни изменения на бойната система на корабите. В тази връзка, офертата на изпълнителят по договора от 22.02.23 г. (NVL) е за 11 млн. лв. с ДДС, което от своя страна налага изменение на Актуализирания ПИР за увеличаване на финансовата рамка с 11 000 000 лева с ДДС и одобряването му в Народното събрание. От стартиране на проекта през 2016 година, цената не е променяна въпреки инфлационните процеси. Исканото увеличение на цената е породено изцяло от промяна на оперативните изисквания.