Депутатите отхвърлиха данък „градушка” само за фермерите

Парламентарната комисия по земеделие ще пише нов законопроект

Актуални новини
12:15 - 04 Април 2019
1517
Депутатите отхвърлиха данък „градушка” само за фермерите

Парламентарната комисия по земеделие е отхвърлила проектозакона на правителството за превенция от неблагоприятни климатични събития, който доби популярност като закон за борба с градушките. 

Вместо да обсъдят законопроекта депутатите са решили да пишат нов заради острото недоволство на агробизнеса, съобщи "Медиапул”.

Първоначалният вариант на проекта предвиждаше земеделците да плащат такса от 0,50 лв. за всеки декар, а застрахователите - отчисления от 0,8% годишно от имуществените застраховки. Целта беше двойно да се увеличи бюджетът за борба с градушките от 13 млн. лв. давани от държавата сега на 28 млн. лв. 

Преди две седмици изненадващо правителството внесе в парламента друг вариант, според който вноската от всеки фермер, получаващ субсидии за площ, да бъде 0,75 лева на декар за борба с градушките. Застрахователите вече не фигурираха в законопроекта.

Според фермерите не е справедливо само те да плащат данък „градушка”.

Проектът предвижда още Агенцията за борба с градушките да се преобразува в държавно предприятие, а с увеличеното финансиране защитената от градушки територия да се увеличи до 90%, т.е. около 90 млн. дка, от които само 36 млн. са обработваема земя. 

Освен с ракети, градоносните облаци ще се разбиват и с облитане със самолети. Фермерите обаче силно се съмняват, че самолетният способ ще е ефективен и ще защити продукцията им. Те се чудят и защо трябва агенцията за борба с градушките да се преобразува в предприятие.