Депутатите пак гласуват с чужди карти?

Биометрията на системата за вот не била включена, алармираха от ДПС

Актуални новини
11:10 - 26 Януари 2022
1457
Депутатите пак гласуват с чужди карти?

Биометричните данни на новите депутати изобщо не са били "включени' в системата за гласуване с карти, обявиха от ДПС, а шефът на законотворците Никола Минчев потвърди. 

"Това се случва 12 години по времето на ГЕРБ и Вие правите същото - да гласувате с биометрията на другите хора", заяви от трибуната на НС Халил Летифов от ДПС, който се обърна към управляващата коалиция.

Той бе категоричен, че отново се гласува с чужди карти и настоя за бързо включване на биометричните данни, като се позова на чл. 60, ал. 3 от Правилника за организиране на дейността на НС, според който "при компютризираната система гласуването става чрез биометрични данни на всеки един народен представител или чрез система, задействана с биометрични данни на всеки един народен представител".

Летифов припомни, че миналата седмицата движението е предупредило за проблем с биометричните данни, благодарение на който е било възможно гласуването с чужди карти, от което по думите му са се възползвали някои от народните представители.

Председателят на НС Никола Минчев заяви, че всички биометрични данни са събрани и проверени и заяви, че възможно най-бързо ще бъде включено гласуването с пръстов отпечатък. Той уточни, че включването отнема техническо време. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, цитиран от ОFFNews, го контрира, че това "техническо време" може да продължи 12 години.