Депутатите приеха повишаване на заплатите в НСО

"НСО изостава в размера на заплащането и започва „миграция“ към системата на МВР”, отбеляза един от вносителите на проекта

Политика
18:40 - 07 Август 2024
875
Депутатите приеха повишаване на заплатите в НСО

Депутатите приеха на две четения в едно пленарно заседание промени в Закона за Националната служба за охрана (НСО). Целта е да се повиши основната заплата на офицерите и сержантите в службата. Измененията влизат в сила от 1 януари 2025 г. Вносител на проекта са депутати от парламентарната група на „Възраждане“ - Цончо Ганев, Петър Петров и Цвета Рангелова.


Базата за определяне на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност е средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година, съобразно данните на НСИ, реши Народното събрание. Спрямо основното възнаграждение то ще се увеличава с коефициент за офицери – 1.2; за сержанти – 1.0. 

Базата се преизчислява ежегодно през първия месец на всяка година като не може да бъде по-малко от предходната година, записа парламентът.

По думите на Петър Петров от „Възраждане“, един от вносителите на законопроекта, от доста години няма консолидирана политика за развитие на сектор „Национална сигурност“. Резултатъ е, че има различно развитие на отделните сегменти, а различните позиции, професии, получават в сектора много различно заплащане. „С различни законопроекти се уреждат различни възнаграждения за професии, които са доста сходни. НСО изостава в размера на заплащането и започва „миграция“ към системата на МВР”, отбеляза Петров.