Депутатите се отказаха от заплати и коли по време на кампания

Политика
16:37 - 27 Юни 2024
1692
Депутатите се отказаха от заплати и коли по време на кампания

Депутатите се отказаха от служебните си коли в моментите на предизборна кампания, както и от получаването на заплата по това време.

Предложението е на "Величие" като част от изготвянето на новия правилник на Народното събрание. Отпадна предложението на ПП-ДБ една трета от членовете на парламентарна комисия ще могат да се "оплачат" от ръководството на комисията, ако шефа ѝ системно превишава правомощията си. След оплакване, темата ще трябва да се обсъди от председателски съвет, а ако и това не помогне, ще може да бъде отстранен по искане на 1/2 от членовете, както е и сега.

Отпадна и предложението на Георги Свиленски от БСП да се махне забраната депутати от разпаднали се парламентарни групи да преминават към други.

Колегата му Иван Иванов дори се опита да направи така, че точката въобще да не се гледа, като каза, че е лично на Свиленски, а не на групата и комисията може "въобще да не се занимава с него". Думите му обаче бяха приети със смях от залата.

Номадството през годините е показало, че не е нормална парламентарна практика, каза Христо Гаджев от ГЕРБ. И дори се пошегува, че се учудва, защото Свиленски много пъти се е борил с "политическото номадство", но сега "явно е размислил". Той бе един от най-яростните критици на Явор Божанков, който остана независим в парламента, когато бе изключен от групата на социалистите.

Павела Митова от ИТН, седяща точно срещу бившата си съпартийца Виктория Василева, обясни, че когато депутат се раздели с парламентарната си група, трябва да напусне и Народното събрание.

Не мина и второто предложение на Свиленски да падне забраната независимите депутати да изявяват принадлежност или подкрепа към някоя от парламентарните групи, а също и третото, в което иска да се позволи независимите депутати да си създават свои нови парламентарни групи.

Отхвърлено бе искането на "Възраждане" депутатите, изключени от парламентарните си групи, да бъдат принудени да подават оставки и на тяхно място да влиза следващия в листата.

Това искаха от партията на Костадин Костадинов след изключването на трима от депутатите им в 49-ото НС.