Дерогацията позволява износа от България на продукти от руски петрол, преработен у нас

Петролните продукти ще поскъпнат значително, ако рафинерията в Бургас спре да изнася продукцията си, обяви министър Стоянов

Новини
17:43 - 02 Ноември 2022
2596
Дерогацията позволява износа от България на продукти от руски петрол, преработен у нас

Цените на петролните продукти в България ще се повишат значително, ако рафинерията в Бургас спре да изнася продукцията си, обяви министърът на икономиката Никола Стоянов в ресорната парламентарна комисия.

По думите му потенциалното спиране на износ ще накара рафинерията да работи с много малък обем, което оскъпява продукцията.

Министърът допълни, че няма нарушение на дерогацията за внос на руски петрол у нас, която страната ни получи за следващите две години въпреки санкциите срещу Русия заради военната агресия в Украйна.

"Самият текст на дерогацията позволява категорично износа от България на продукти от руски петрол, преработен в България. Забранено е за продукти от руски петрол, преработени в Русия, това няма как да влезе в Европейския съюз по никакъв начин".

Министърът посочи още, че основният фактор за високата инфлация се измества от горивата към хранителните продукти и логистиката. Той потвърди, че правителството работи по мярка за подпомагане на бизнеса чрез свръхпечалбите на енергодружествата.