Дете опита да се самоубие с дрога във Варна

12-годишно момче е смесило амфетамини и метамфетамини, обясни д-р Снежана Златева

Крими
12:26 - 11 Ноември 2019
3859
Дете опита да се самоубие с дрога във Варна

12-годишно дете е направило опит за самоубийство с комбинация от амфетамини и метамфетамини, съобщава Varna24.bg.

За случая разказа д-р Снежана Златева, началник на Клиниката по токсикология към ВМА във Варна. Тя алармира, че тревожно нараства употребата на наркотици сред подрастващите във Варна. Страшното в случая обаче е, че децата комбинират дрога с алкохол, както и че дилъри забъркват в тревата, която продават на подрастващите, хероин и други синтетични наркотици, за да ги пристрастят и направят свои клиенти.

"Всяка година ние извършваме изследвания на тежките интоксикации във Варна от алкохол и от наркотици както на непълнолетни, така и на възрастни над 18 години. Това е по поръчка на Дирекция "Превенции“ в Община Варна, защото този показател "остри интоксикации“ се следи и от Европейския мониторингов център за наркотиците и наркотичната зависимост към ЕС. Давайки го на фокусния център в София даваме картина за България. На база на нашите наблюдение от 2015 до сега за Варна тенденцията е следната:

Непълнолетните имат повече интоксикации с наркотици, по-малко интоксикации с алкохол и двете точки за съжаление се преливат. Това е една тревожна тенденция, която показва, че подрастващите вместо алкохол предпочитат вече наркотици и интоксикациите с тях значително нараснаха. Това е върха, който сме виждали.

От Европейския доклад за наркотици, който излиза всяка година, отбелязват същото за цяла Европа. Във възрастовата група също наблюдаваме нарастване на наркотичните интоксикации, не говорим за употреба, а регистрирани остри интоксикации, т.е. за критични случаи. Всичките ни данни са от Центъра за спешна медицинска помощ и от болницата. ЦСМП лекува голяма част от тези интоксикации по домовете. Що се касае за непълнолетните, много малки изключения са оставени у дома, повечето ги лекуваме в болница.

Най-малките пациенти са на 12 години, едно момиче с марихуана и още едно 12-годишно момче с амфетамини и метамфетамини, това обаче беше опит за самоубийство. Това е също една тревожна тенденция. Ние наблюдаваме в тази малката група преди всички амфетамини, те нараснаха много тази година, но най-големият дял е на метамфетамините.