Димитър Манолов успокои: Промяна в данъците няма да има

Минималният и максималният осигурителен доход трябва да бъдат обвързани с формула, заяви председателят на Надзорния съвет на НОИ

Новини
16:25 - 05 Декември 2021
1351
Димитър Манолов успокои: Промяна в данъците няма да има

Дано не е прекалено оптимистична заявката, че Бюджет 2022 може да е готов до края на януари. Бюджетът е най-голямата политика, но технически нямаме време". Това каза Димитър Манолов - КТ "Подкрепа" и председател на Надзорния съвет на НОИ. Утре той ще участва в Националния съвет за тристранно сътрудничество с тема "Данъци".

По думите му промяна в данъците няма да има, а "разказът за дълга не е толкова страшен и не е верен".

"За да излезе сметката, могат да се намалят харчовете, но това винаги е за сметка на тези, които имат най-малко. Другият начин е да се появят нови средства - от дългове или от данъци", категоричен е той пред БНР.

Манолов заяви категоричност, че минималният осигурителен доход и максималният осигурителен доход трябва да бъдат обвързани с формула, в която да бъдат вкарани средната работна заплата или осигурителният доход.

"Друг е въпросът дали трябва да има максимален осигурителен доход. Той беше въведен, когато скалата на облагане на доходите беше прогресивна. Имаше възможност за балансиране на изземането през данъци и осигуровки, но сега е регресивно, понеже процентът, който се удържа от доходите, е еднакъв за всички доходи, но от един доход нататък не се събира осигурителна вноска. Тогава изземването от данъци и осигуровки става регресивно".

Прогнозират скок на цената на парното с над 20% през 2022 г.

Според него компенсиране на доходи заради повишаващи се цени не е добър подход.

"Процесът ще продължи да се задълбочава. Предвиждам цените на конвенционалната енергетика да прескочат цените на енергията от възобновяеми източници, за да се случи едно нещо. Затова много хора няма да могат да си плащат сметките. Това изисква специален разговор и специална стратегия... Цените на електроенергия за добив на вода, които признава КЕВР, са десетина пъти по-ниски от цените, които плащат. ВиК дружествата могат да теглят кредити, за да си избият парите. КЕВР трябва да предприеме спешни мерки", каза още той.