Динена гранита с джинджифил

за 8 порции, 15 мин

Кухня
09:23 - 05 Септември 2020
2158
Динена гранита с джинджифил

Продукти

700 г диня с кората

1 лайм или ½ лимон

10 г пресен джинджифил

60 г захар

по желание газирана вода или пенливо вино

 

Приготвяне

Настъргва се кората на лайма и се изцежда сокът.

Обеленият джинджифил се нарязва дребно.

Захарта се сварява на сироп с 50 мл вода, сока от лайма и джинджифила до леко сгъстяване. Охлажда се и се прецежда.

Динята се изрязва от кората на големи парчета, махат се семките и се пасира.

Замразява се 4-5 часа в купа. Когато замръзването започне, многократно се изстъргва, разбърква най-добре с вилица, така че да се получат малки ледени кристали.

Динената гранита – скрежът, се разпределя в чаши.