Динена гранита с джинджифил
за 8 порции, 15 мин
Кухня
09:23 - 05 Септември 2020
2158
Продукти
700 г диня с кората
1 лайм или ½ лимон
10 г пресен джинджифил
60 г захар
по желание газирана вода или пенливо вино
Приготвяне
Настъргва се кората на лайма и се изцежда сокът.
Обеленият джинджифил се нарязва дребно.
Захарта се сварява на сироп с 50 мл вода, сока от лайма и джинджифила до леко сгъстяване. Охлажда се и се прецежда.
Динята се изрязва от кората на големи парчета, махат се семките и се пасира.
Замразява се 4-5 часа в купа. Когато замръзването започне, многократно се изстъргва, разбърква най-добре с вилица, така че да се получат малки ледени кристали.
Динената гранита – скрежът, се разпределя в чаши.