Диня салата с репички , рукола, рикота и сусам
за 2 порции, 30 мин
Продукти
1 връзка репички
200 г обелена диня
1 малка глава червен лук
150 г рукола или друга зелена салата, спанак
½ връзка магданоз
2 с.л. черен сусам или бял
2 см парче джинджифил
1 лайм или ½ лимон
1 ½ с.л. соев сос
1 ч.л. сусамово олио или друго ароматно олио
2 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. чили сос
150 г рикота или извара (може да се замени с натрошено бяло саламурено сирене)
Приготвяне
Репичките се нарязват на тънки кръгчета. Динята се изрязва на топчета или се нарязва на малки кубчета. Лукът и магданозът се наситняват.
Сусамът се запича на сух тиган. Обеленият джинджифил се настъргва и се изстисква с ръка сокът му. Изцежда се сокът на лайма.
Разбиват се сокът от джинджифил и лайм със соевия сос, сусамовото масло, зехтина и чили соса.
Смесват се руколата, магданозът, динята, репичките и лукът с дресинга.
Гарнира се с рикота или извара и се поръсва със сусама.