Директорът на Пловдивския театър предложен за министър на културата

Актьорът Кръстю Кръстев ръководи една от най-успешните театрални трупи у нас

Култура
18:29 - 02 Юни 2023
4084
Директорът на Пловдивския театър предложен за министър на културата

Директорът на Драматичен театър "Николай Масалитинов" в Пловдив Кръстю Кръстев е предложен за министър на културата в кабинета на акад. Николай Денков и Мария Габриел, стана ясно в петък вечер, когато официално бе представено проекто правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Кръстю Кръстев е роден на 25 ноември 1956 г. в Пазарджик. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1983 г. Работи в Куклен театър–Пазарджик, в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“–Смолян е от 1983 г. От 1998 г. е негов директор и главен художествен ръководител. След сливането на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов”-Пловдив и РДТ „Николай Хайтов“–Смолян от август 2010 г. той е директор на Драматичен театър–Пловдив.

През годините, в които Кръстев е начело на Пловдивската драма, бяха реализирани някои от най-мащабните и красиви представления за цялата българска сцена.

Заедно с драматурга Александър Секулов наложиха съвсем различна репертоарна политика, която донесе заслужено национално и международно признание за Драматичния театър в Пловдив. Сред хитовите постановки на театъра са "Дебелянов и ангелите", "Коприна", "Одисей", "От другата страна на живота", "Укротяване на опърничавата".

Снимка: Георги Вачев