Днес е щедрият вторник!

28 ноември е международният ден на щедростта

Свят
08:56 - 28 Ноември 2023
2939
Днес е щедрият вторник!

28 ноември е международният ден на щедростта, станал известен в целия свят като Щедрия вторник. В този ден акцентът е върху даряването за любима кауза, като антипод на безконтролното пазаруване преди празниците. 

Идеята се появява в САЩ през 2012 г. именно като контрапункт на Черния петък, когато човек е най-склонен към разходване на средства за неща, които не са му наистина необходими. Щедрият вторник (#GivingTuesday) дава възможност на бизнеса, благотворителните организации и местните общности да обединят усилия в подкрепа на важни за обществото благотворителни каузи и да напомнят на хората, че дарителството е неотменна част от ежедневието ни и начин да използваме парите си, за да променим нечий живот. 

Щедрият вторник се отбелязва в над 100 страни по света. Освен в САЩ, такава традиция имат и в Канада, Великобритания, Германия, Испания, Норвегия, Ливан, Австралия и Бразилия.

Ако все още не сте решили коя е най-подходящата кауза, за която да дарите, добра възможност е фондация "Ела и ти". От шест години тя организира събития, в които с помощта на доброволци помага на трудно или напълно неподвижни хора да достигнат до планински върхове, да плуват по реки и язовири, да полетят, да участват в състезание по планинско бягане, да се спуснат в пещери, да се потопят в красотата на зимната планина, да посрещнат залеза на върха.

"Природата на нашата страна е красива и величествена и вярваме, че трябва да бъде достъпна за всички нас. Правим всичко възможно, без да щадим време и сили, за да можем да покажем това и на нашите приятели със затруднена или пълна неподвижност", казват смелчаците от "Ела и ти", за които няма невъзможни мисии.

Те обаче ще се радват на подкрепа, за да продължат да създават свят, в който невъзможното става реално, а амбициозната им цел е събитията да станат регулярни - всеки месец поне по едно. И споделят: 

"До момента сме успели да покажем недостъпни места, закътани в нашата природа, на над 150 души с увреждания и с подкрепата на над 450 доброволци - на Седемте Рилски езера, в пещерите Съева дупка, Снежанка, Банковица и Проходна, на Черни връх и х. Вихрен, плувахме на водни колела в язовири и реки, прелетяхме с въжен тролей над Фотински водопади, посрещахме изгреви и изпращахме залези, качихме се на Караджов камък, преминахме трудната пътеката до пещерата на Св. Иван Рилски и участваме всяка година в състезанието "По стъпките на Алеко" в отбори с нашите многобройни приятели с увреждания.

Тази година успяхме да достигнем и до х. "Рибни езера" и до най-високия язовир "Калин" и до х. "Иван Вазов". Тези събития бяха предизвикателство, защото успяхме да осигурим и високопроходими автомобили". 

Наличните колички доброволците успяват да стегнат, обновят и съхранят благодарение на подкрепата на дарители. Сега обаче имат огромна необходимост от купуването на още поне една специализирана количка - оригинална от производителя. 

Средства са необходими и за регулярното организиране и провеждане на събитията, подсигуряване на необходим инвентар, регулярно обучение на доброволците, които, за щастие, стават все повече, базово помещение и текущи административни разходи и счетоводни услуги.