Днес избират новия патриарх, Григорий е фаворит

Новини
07:41 - 30 Юни 2024
4617
Днес избират новия патриарх, Григорий е фаворит

Днес следобед България ще има своя нов патриарх, след като 140 делегати ще гласуват на Патриаршеският избирателен църковен събор кой измежду Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински да бъде новия духовен баща на нацията.

Безспорен фаворит преди гласуването, което започва в 9,15 ч. сутринта, е врачанския митрополит Григорий. Той е врачански митрополит от 12 март 2017 г., когато беше избран с пълно единодушие на провелия се канонически избор.

Преди това ще се проведе избор на Избирателно бюро с явно гласуване, а официаното и публично запечатване на изборната урна ще е в 9 часа. Очаква се четвъртия патриарх на България да бъде избран в ранния следобед. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в неделя от 15:00 часа в церемонията по интронизация на новоизбрания български патриарх в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По време на церемонията президентът ще произнесе приветствено слово.

В 18:00 часа пред Паметника на Незнайния воин държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните роти от Националната гвардейска част, след което ще се състои ритуал по издигане на националното знаме.