Днес обявяват с колко скача газът

Общество
09:50 - 01 Януари 2022
1881
Днес обявяват с колко скача газът

Природният газ поскъпва от днес, като точното увеличение ще стане ясно в ранния следобед.

Повишението ще е по-голямо от прогнозираните първоначално 14 процента, тъй като цените на газа на европейските борси, от които зависят и равнищата у нас, нарастваха почти през целия период.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов посочи в края на миналата година като основна причина ценовият скок на европейските борси. През тази година газът поскъпна с над 100%.

На проведеното онлайн заседание на енергийния регулатор в предпоследния работен ден от 2021-а директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов обясни, че само през миналата седмица синьото гориво е ударило исторически рекорд на европейските пазари от 180 евро за мегаватчас, поради което е логично да се поиска поскъпване от 1 януари следващата година.

Той увери, че всички поети ангажименти по Националния извънреден план са изпълнени от дружеството и има достатъчни количества в газохранилището "Чирен". През изтичащата година България е постигнала рекорд от историческо потребление на газ от страна на бизнеса.

Работодателите обаче поставиха въпроса защо, след като цената на руския газ е толкова висока, България не внася договорените през 2013 г. 1000 кубически метра азерски газ, които са по-евтини спрямо руското гориво.