Дни на траур: Разследват три версии за авиокатастрофата на „Граф Игнатиево”

В петък двама пилоти загинаха по време на тренировка

Актуални новини
20:08 - 14 Септември 2024
1491
Дни на траур: Разследват три версии за авиокатастрофата на „Граф Игнатиево”

Дни на траур в структурите на Военното министерство. В петък двама пилоти загинаха по време на тренировка на авиобаза „Граф Игнатиево”. Днешният ден е траурен и за Разлог, и за Лом, от където родом са двамата отишли си без време летци. Долна Митрополия, където военните работели, също обяви ден на траур.


Часове след злополуката черната кутия на самолета беше открита. Не се знае обаче дали тя може да бъде разчетена тук, или трябва да бъде изпратена в Чехия, от където са машините. Според експерти тя е сравнително запазена.

Работи се по две версии - техническа неизправност или пилотска грешка, обяви военният министър Атанас Запрянов. Какви са причините за катастрофата обаче все още не се знае официално. От Военната прокуратура в Пловдив търсят отговори, но това ще отнеме време, обясни нейният ръководител майор Христо Анчев. „Дали е пилотска грешка, техническа или неправилно зададени команди от центъра ще установим, но няма да стане бързо. Ако има грешка в командването, едва ли ще ни съдействат изцяло. Ако има такъв момент, ще трябва да го установим по трудния начин”, закани се той.


Бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов поиска разследване, което точно да установи какво е довело до катастрофата - неизправност, пилотска грешка или неправилна команда.

"Тези причини трябва да се намерят, надявам се да не бъдат намерени по лесния начин за техническа неизправност или летателна грешка, а да бъде решен истинският проблем на българската авиация", посочи той.

Според него под сериозен въпрос е дали провеждането на подобни авиодемонстрации е добра идея на фона на малкото летателни часове на пилотите и старата техника.

"Обществена тайна е, че нашите пилоти нямат необходимите часове. Причините са три - нямаме достатъчно самолети и хеликоптери, нямаме достатъчно пари да ги поддържаме в състояние и имаме много повече на брой летци, отколкото е необходимо", смята Шаламанов.

Според друг бивш военен министър - Красимир Каракачанов, причината за инцидента може да е много ниската височина на полет.

"Самолетът е бил на 50 метра. Това е много много под допустимата долна граница. Според мен това ще причината. Дори при една неволна малка грешка на полет с близо 500 км/ч и изпълняване на лупинг, всичко става за части от секундата", подчерта той.

Минутите преди 10 часа пред входа на базата дойдоха фенове на авиацията, които не бяха разбрали, че шоуто е отменено.