ДНК по скоростния лост закова Георги Семерджиев

До минути съдът ще реши дали да го остави в ареста

Общество
10:39 - 14 Юли 2022
6917
ДНК по скоростния лост закова Георги Семерджиев

ДНК експертиза от скоростния лост на джипа-убиец заковава шофьора му Георги Семерджиев, стана ясно преди минути в съдебната зала. 

Прокуратурата поиска да се потвърди мярката на задържане на шофьора-джигит, който погуби две момичета на булевард "Черни връх". Имало достатъчно доказателства, че именно Георги Семерджиев е управлявал фаталния джип. Основни свидетелство за това е намерената лява маратонка в колата. Има и ДНК проба от скоростния лост, от която си личи че Семерджиев е шофирал. По тялото на обвиняемия е са изследвани и охлузвания. Имал дори рани по крака, който е бил бос докато бягал от местопрестъплението.

Свидетели твърдят, че са видяли колата как навлиза с бясна скорост в кръстовището, те имали чувство, че тя ще излети от пътя.

Сътрудник на Семерджиев взел баровски Мерцедес, собственост на обвиняемия, от автосервиз и изгорил важни доказателства, които били в колата, твърдят прокурорите на базата на разказа на свидетеля Георги Стефанов.

Според адвоката на Семерджиев експерти не били сигурни че намерената маратонка е част от един чифт, защото едната обувка била по-износена.

Защитникът изтъкна, че другите обвинения не са толкова тежки и затова Семерджиев трябва да бъде пуснат под по-лека мярка.

Общо 3 са престъпленията, по които е обвинен Георги Семерджиев, който предизвика тежката катастрофа в центъра на София, при която останките от колата му убиха две млади жени.

На първо място той е привлечен за пътно-транспортно произшествие, което представлява особено тежък случай във връзка с това, че е предизвикана смъртта на две млади жени и във връзка с това, че е нарушил множество правила от Закона за движение по пътищата. Във връзка с това обвинение се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 20 години.

Второто обвинение е управление на моторно превозно средство под влиянието на наркотични вещества, като в кръвта на обвиняемия са установени амфетамин и метаамфетамин. Тук законодателят предвижда затвор от 1 до 3 години.

Следва да се отбележи обаче, че второто обвинение не е за нощта на жестокия инцидент, а става въпрос за 10 юни, когато Семерджиев е бил спрян от екип на КАТ, тестван за наркотици, арестуван, но в последствие избягал.

На трето място Семерджиев трябва да отговаря пред Темида за това, че е използвал фалшив швейцарски документ (шофьорска книжка), за което го грози пък наказание до 8 години зад решетките. Към момента пък се чакат резултатите от кръвната проба на задържания, взета обаче няколко дни след катастрофата.