Добра новина: Ковид скептиците намаляват

Актуални новини
13:24 - 16 Декември 2021
2554
Добра новина: Ковид скептиците намаляват

Някои скептици спрямо ваксините в Източна Европа вече променят мнението си докато броят на инфекциите с коронавирус скачат, страните правят все по-трудно пътуването за неваксинирани и властите се борят с недоверието в правителствата и дезинформацията по отношение на ваксините, се посочва в репортаж на Асошиейтед прес.

52-годишната Фета Кето от столицата на Босна и Херцеговина - Сараево, се е присъединила към общността на вярващите във ваксините след месеци, в които се е поддавала на "нелепи теории", както самата тя ги определя, цитира БТА.

Сред тях са, че короновирусът не съществува, че на журналистите се плаща, за да всяват паника, че самолети разпръскват вируса през нощта, че чрез ваксините хората се чипират. Сега обаче, след като се е ваксинирала, Кето смята, че е защитена за дълго време.

Тя не е единствената, при която е настъпила промяна, особено след като много европейски държави затягат мерките срещу разпространение на КОВИД-19 и искат доказателство за ваксинация за чуждестранни посетители, отбелязва АП.

През тази седмица здравните власти в Сараево предприеха стъпки за по-голяма достъпност на ваксините в условията на обществено недоверие и дезинформация.

Изпратиха медицински сестри да поставят ваксини в общински центрове и големи магазини в града с надеждата, че достъпността на ваксините ще накара повече хора да се ваксинират.

Според здравния експерт Харис Вранич хората променят мнението си и поради факта, че между 92 и 94 на сто от починалите по време на третата и сегашната четвърта вълна на пандемията не са ваксинирани.

От началото на пандемията смъртните случаи в страната, свързани с КОВИД-19, са 12 900. Процентът на ваксинираните в Босна и Херцеговина е един от най-ниските в Европа. Под една четвърт от населението на Босна и Херцеговина, което е 3,3 милиона, е ваксинирано, уточнява АП.

Недоверието във ваксините е голямо и в балканските съседи на Босна и Херцеговина, някои от които са членки на Европейския съюз, отбелязва АП.